Minden ami Sopron

2023. 12. 11. hétfő

Árpád

SOPRON
Borult

Heti téma

A téli mulatozás időszaka – a farsang és a báli szezon

A farsangi időszak meghatározása úgy hangzik, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig, ami persze nemcsak a farsangról szól, hanem a téli mulatságokról, és bálokról is. A bál elnevezése latin – olasz eredetű, a ballare (táncolni) szóból ered. Lényegében társas táncmulatságot jelent, azonban a középkor szigorú erkölcsei miatt csak igen lassan jött divatba. Az első bált 1385-ben, VI. Károly és Bajor Izabella menyegzőjének alkalmából rendezték Amiensben.

A farsang csúcspontja hagyományosan a karnevál, amit magyarul a farsang farkának nevezünk. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig terjedő 3 nap, ami nagy mulatságok közepette megrendezett tulajdonképpeni télbúcsúztató. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást, amit idén február 23-28 között tartanak.

A farsang Európa szerte történő megünneplése már a XV. században ismert volt, Mátyás király uralkodása alatt az ünnepség kellékeit, az álarcokat és ruhákat Itáliából hozatták a főúri udvarokba.
A bajor – osztrák Fasching szóból eredő farsang elnevezés már a középkorban a böjttel függött össze, a böjt napját megelőző, húshagyókeddi éjszaka elnevezése volt. Ennek ellenére az egyház kezdetben rossz szemmel nézte a fékeveszett mulatozást, az ördög művének tartotta és üldözte is.

A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget – sikertelen üldözését követően végül – a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

farsang
A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.
Sopronban is számos lehetőség kínálkozik a bálozni vágyók részére:
Ajánljuk például a Közgazdász bált, február 11-én a Nyugat-magyarországi Egyetem, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán.
Ajánljuk továbbá a Rotary bált, mely idén a megszokotthoz képest később kerül megrendezésre: április 22-én tartanak.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading