Minden ami Sopron

2018. 06. 20. szerda

Rafael

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Idén lenne 80 éves G. Nagy Béla

A soproni fotográfus előtt május 20-án, szombat este kiállítással és Retro-SOPRON előadással tiszteleg a Soproni Múzeum az Eggenberg-házban.

A soproni fotográfia történetének egyik legjelentősebb eseménye G. Nagy Béla fotóéletművének megmentése, ami fiának, G. Nagy Lászlónak és az ő élettársának, a képek feldolgozásában segédkező Kővári Annának köszönhető.

G N. B. portré 1971.

G N. B. portré 1971.

G. Nagy Béla 1937. május 23-án született Debrecenben. A Berzsenyi Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE vegyészmérnöki karán tanult, de az egyetemei tanulmányait végül nem fejezte be. 1962-ben idegenvezetői végzettséget szerzett német és orosz nyelven. 1963-tól Szabó Alajos grafikus művésznek lett a munkatársa, aki nagyon nagy hatással volt rá. Fényképeit a 60-as évek második felétől nagyjából 1976-ig készítette. Ekkor felhagyott a fényképezéssel és hosszú betegséget követően 1989. decemberben elhunyt.

Emlékére Kővári Anna, G. Nagy László és Bolodár Zoltán rendeznek kiállítást, melynek megnyitójára 2017. május 20-án, szombaton 19:30-kor kerül sor. A megnyitót követően 20:30-kor Bolodár Zoltán Retro-SOPRON vetítettképes előadásán enged bepillantást a város egyedülálló kulturális örökségébe.

G. Nagy Béla: Szolgáltató Ipari Szövetkezet 1973 nyara

G. Nagy Béla: Szolgáltató Ipari Szövetkezet 1973 nyara

Szenvedélye az utca, témája az ember
G. NAGY BÉLA (1937-1989) fotóművész kiállításának megnyitója
Bolodár Zoltán Retro-SOPRON vetítettképes előadásával
Időpont: 2017. május 20.
Kiállításmegnyitó: 19:30
Vetítés: 20:30

Helyszín: Macskakő Gyermekmúzeum
Sopron, Szent György utca 12.

A kiállítást megnyitja: Tóth Éva Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője
Megtekinthető 2017. június 16-ig, hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között.

 • SopronDrum - Világsztárok ritmusában a város

  Az általunk ígért kulturális paradigmaváltás alapvető részeként hívtuk életre a SopronDrumot, amely minőségében egyértelműen világszínvonalú volt és európai kitekintéssel bírt. Szélesítettük a kínálati palettát és újabb támpillérrel erősítettük meg a város turisztikai kínálatát. Talán nem túlzó, ha meghatározó lépésnek tartom a jövő szempontjából ennek a fesztiválnak a létrejöttét – mondta Pataki András, rendezvényt szervező a […]

 • Szavazni is lehet a Kórus Spontánusz évadzáró koncertjén

  A IV. Avizó Karvezetőkurzus zárókoncertje 2018. június 24-én 15 órakor lesz a soproni Református templomban.

 • Rolando, az élet ritmusa - villáminterjú

  A SopronDrum legvidámabb kisugárzású fellépője pillanatok alatt képes meghódítani a közönséget humorával, közvetlenségével és persze utánozhatatlan, lenyűgöző játékával. Rolando Morales-Matos mesterkurzusán jártunk és beszélgettünk is vele a fesztiválról, amely számára nagy élményt adott.

 • Chris Deviney: szellemi körben - villáminterjú

  Chris Deviney, She-e Wu és Rolando Morales-Matos közös fellépése a SopronDrumon a klasszikus ütős-világot is bemutatta szombaton a Barlangszínházban. A ritmus varázsában jól megfért Bach, Pat Metheny, a rumba, a dzsessz és a latin ritmusok is. 

 • Dörnyei Gábor: "A dobgépekből hiányzik az ember lüktetése"

  A legfontosabb egy dobos életében a magabiztos, szolid tempótartás és a megfelelő hangszín megtalálása, s akkor az ember meggyőző lesz – mondta Dörnyei Gábor a SopronDrumon tartott mesterkurzusán.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading