Minden ami Sopron

2021. 03. 05. péntek

Adorján

SOPRON
Borult

Sport

Sopronig hallatszik az eisenstadti pengecsörgés

A vívás mellett a német nyelvet is gyakorolhatják Eisenstadtban.

Hazánk legeredményesebb olimpiai sportága a vívás. A sportág történetében harminchét alkalommal örülhettünk aranyéremnek az olimpiákon, illetve kilencvenháromszor a világbajnokságokon, nem is beszélve a szinte páratlanul sok ezüst- és bronzéremről.

Ausztriában azonban kevésbé ismert és népszerű ez a sport. A szomszédos Burgenland tartományban 2012-ig nem is volt lehetőség vívóedzéseken részt venni. Hat évvel ezelőtt azonban egy fiatal soproni edző, Pirger Tamás úgy döntött, vívóklubot alapít Eisenstadtban.

Az érdekességét az adja a klubnak, hogy az edzések német és magyar nyelven párhuzamosan folynak, hiszen a versenyeken való felkészülésben magyar fiatalok is részt vesznek Burgenlandból, illetve a város közelsége miatt többen látogatják Sopronból és környékéről is az edzéseket.

1

Pirger Tamás a soproni Kiss Hannának ad tanácsokat, aki szintén Eisenstadtban készül a versenyekre

 

„Ha új magyar érdeklődő kerül hozzánk, akkor természetesen mindkét nyelven elhangzik minden, később pedig a gyakori, fontosabb kifejezések és instrukciók már csak németül. A vívók egymás között általában németül beszélnek, így a magyar gyerekeknek lehetősége nyílik, hogy gyakorolják az idegen nyelvet. Mivel azonban angol vívónk is van, így nem ritkák az angol mondatok sem a vívóteremben, de ez a többnyelvűség nálunk már teljesen természetes és megszokott, a klub kultúrájának része lett.” –mondta el Pirger Tamás, a Fecht Union Eisenstadt (FUE) alapító edzője.

Hat év alatt sokat fejlődött az egyesület. Stabil harminc fős létszámmal működik, és ezen rövid idő alatt öt érmet gyűjtöttek már be a Fecht Union Eisenstadt kardozói a különböző korosztályos országos bajnokságokról, 2017-ben pedig korosztályos országos bajnokot is ünnepelhetett a klub a 13 esztendős Simon Rille személyében, aki Purbachból látogatja az edzéseket.

„Nagyon jó látni és sokszor nagyon mókás is, mikor a gyerekek és a felnőtt vívók egymást segítik ki az idegen nyelv terén az edzésen, miközben a vívásról beszélnek, és tanácsot adnak egymásnak. Természetesen az osztrák gyerekekre is alaposan ragad a magyar nyelvből, sok esetben értik már a magyar nyelvű instrukciókat is, és hozzálátnak a kiadott feladathoz, mielőtt azt elmondanánk németül.” – tette hozzá Pirger Tamás

2

szabad vívás az edzés második felében

A magyar vívósport jelenlegi helyzetéről sokat elárul többek között az a tény, hogy a legutóbbi (2016) ötkarikás játékok győztese a kétszeres olimpiai-, világ- és európa bajnok kardvívó Szilágyi Áron, az aktuális kardvilágbajnok (2017) pedig a szintén magyar Szatmári András. Hazánkban jelenleg is töretlen fejlődést mutat a sportág, egymás után nyílnak a vívótermek és elindult az iskolai vívás is.

„Ausztriában jóval kevesebben gyakorolják, illetve ismerik ezt a sportot, mint Magyarországon. Pedig a fizikális és a mentális képességekre gyakorolt jótékony hatása köztudottan kimagasló ennek a sportágnak. Minden izmot alaposan megmozgat, miközben a vívónak stratégiát és taktikát kell felépítenie, túl kell járnia az ellenfele eszén, s eközben a megfelelő technikára is figyelnie kell. Önálló döntést kell hoznia, sokszor a másodperc töredéke alatt. Ennek megfelelően nagy figyelmet fordítunk a fiatal korosztály logikai, koncentrációs- és mozgáskoordinációs készségeinek fejlesztésére. – zárta szavait az edző.

honlaphoz2 (1)

A Fecht Union Eisenstadt 6 éves kortól várja a vívni vágyókat az új szemeszterben is, mely február végén kezdődik a klubnál. Az edzésekhez szükséges felszerelést az egyesület biztosítja.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Hogy alakul 2021-ben a világjárvány?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading