Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Kultúra

Megnyílt a Progress Sopronban

Megnyílt a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivál. A találkozót szeptember 20. és 24. között rendezik a városban.

A találkozó programját 12 magyar és 30 külföldi produkcióból állították össze. A találkozó négy napja alatt összesen 15 előadást tekinthetnek meg a nézők, ebből kilenc szerepel a versenyben. A hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német, lengyel és Srí Lanka-i, színjátszók kaptak meghívást az eseményre. A zsűriben Lucie Malková cseh rendező, Pinczés István Jászai-díjas rendező és Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja foglal helyet.

IMG_5644 copy

 

Pataki András a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a fesztivál igazgatója megnyitójában arról beszélt, jó vendégül látni az alternatív és amatőr színjátszó csapatok hazai és nemzetközi képviselőiket. Itthon annak idején olyan nevek fémjelezték ezt a mozgalmat, mint Ruszt József, Paál István vagy épp a zsűriben helyet foglaló Katona Imre, akikből kiemelkedő rendezők, alkotók váltak. Ők is ebből a közegből indultak el, mint még sokan mások. Örül annak, hogy ez a találkozó Sopronban valósulhat meg kultúrák találkozási pontjaként a nyitottság, a sokszínűség, a színházi progresszivitás jegyében.

A városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának a támogatásával megvalósuló találkozó társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke Regős János hangsúlyozta: örül annak, hogy egy régi hagyomány folytatódhat és bejelentette, hogy a fesztivált az amatőr színházak világszövetségének, az AITA/IATA-nak a hivatalos rendezvényévé vált.

Dr. Simon István Sopron alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a színházművészet majdnem egyidős az emberiséggel, virágzik, fejlődik, folyamatosan új utakat keres. Mindez pedig az amatőr közösségeknek is köszönhető. Nagyszerűnek tartja, hogy a mostani találkozónak Sopron adhat otthont és ilyen sokan eljöttek a városba.

A fesztiválon, amelyet kétévente rendeznek meg, mintegy 200-an vesznek részt. Az idei fesztivál részletes programja megtalálható a www.prokultura.hu oldalon.

 • Kodály mai örökösei találkoznak Sopronban

  29. alkalommal szervezi meg április 14-16. között az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek programját a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

 • Startol a VOLT

  „Mindenütt jó, de legjobb Sopron” – két évig ez a szlogen csak az emlékeinkben élt, de most újraéled, amint a soproni Lővérek is benépesül a fesztiválozókkal és a Telekom VOLT Fesztivál vibrálásával. Indul a VOLT.

 • Megabuli és fekete alsónadrág

  Van aki alsónadrágot, van aki Pokemon kártyát kért az idei Telekom VOLT fesztivál nagy sztárjai közül, a Muse pedig egy megaprodukciót szállít a Lővérekbe.

 • Pünkövesd, színes programokkal

  Június 4-6. között kerül megrendezésre a sopronkövesdi PÜNKÜVESD, amelynek idén része a III. Kövesdek Találkozója és az Elszármazottak Találkozója is.

 • Egy hónap és itt a VOLT

  Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után ismét startol a Telekom VOLT Fesztivál világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading