Minden ami Sopron

2023. 06. 07. szerda

Róbert

SOPRON
Borult

Sport

Élete nagy lehetősége előtt érte sérülés

Szabó Fannit jól ismerjük, hisz évekig Sopronban kosarazott. A hazai EB előtt azonban komoly sérülés érte.

Alig múlt 20 éves, tehetségére már nem csak itthon, de Amerikában is felfigyeltek. A Soproni Darazsaknál nevelkedett, és évekig játszott a Sopron felnőtt csapatában is. Aztán Amerikába költözött, bekerült a Dartmouth egyetemre, és azóta az ottani kosárcsapatot is erősíti. És ez nem csak egy szófordulat, Szabó Fanni, ismert becenevén Szafi egyetemi rekordokat döntöget, első hazai meccsén rögtön 31 pontot dobott. Biztos kézzel és lábbal játszik, szinte sztárként kezelik, amiben nagy szerepe van a mentalitásának is: kedves, szimpatikus, ráadásul jó humorérzéke van. Nemrég az Origo is interjúzott vele.

finale_szafi

Szafi idén tavasszal váratlan levelet kapott. Az ifjú tehetséget meghívták a magyar válogatottba játszani, ami azért is különleges, hiszen idén a magyar közönség előtt lép pályára a válogatott Európa legjobbjaival szemben! Felejthetetlen élmény, még nézőként is, nemhogy játékosként. Fanni elmondása szerint sikongatva örült a felkérésnek, egyetemi tanulmányait is átszervezte, hogy részt vehessen a kontinenstornán.

Bár még a 12 fős keretet nem választotta ki Stefan Svitek szövetségi kapitány, Szafi jó eséllyel indult a biztos szereplés felé. Ahogy arról beszámoltunk, Miskolcon megkezdődött a válogatott edzőtábora, ahol Szafi is megjelent, motiváltan, talán mondhatni, egyik nagy álma beteljesülésére készen.

valogatott

Szafi itt még a válogatottal

 

Ekkor jött az, aminek senki sem örülne. „Edzőtábor első napján kezdtem el érezni, hogy fáj a lábam” – kezdi mesélni Szafi az elmúlt napok történéseit. „Már ekkor el lehetett törve a talpamban a csont, de még a második edzést végig csináltam. Viszont iszonyúan fájt, akkor szóltam, hogy valami gond lehet”. Ezután vitték Szafit röntgenre és MR vizsgálatra is. Az eredmény pedig sajnos lehangoló: fáradásos talpközépcsont törés.

Ez a fajta törés nem ritka a versenyszerű sportolók körében. Kialakulásának oka oda vezethető vissza, hogy a sorozatos edzések és meccsek miatt az izmok „elfáradnak”, és képtelenek megvédeni a csontokat a folyamatos ütközésektől. Ilyenkor a csontállományban úgynevezett mikrosérülések jelentkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezethetnek. Ráadásul több esetben teljesen váratlanul történik: az idei szezon közepéig Sopronban pattogtató Kayla McBride egyik meccsén épp csak hátra felé szaladt védekezni, amikor hasonló sérülése érte.

szafi

„Ha nem fájt volna ennyire, nem szólok” – folytatja Szafi. „Ha tovább erőltettem volna, akkor lehet, hogy szétcsúsztak volna a csontok, és műteni kellett volna. Így viszont hosszabb pihenőre fogtak, de közben óvatosan sétálgathatok.” Az tehát már biztos, hogy Szafi nem játszhat az EB-n a saját közönsége, rajongói, családja és barátai előtt. Pedig álomszerű bemutatkozás lett volna a felnőttek kontinenstornáján.

„Most 6-8 hét pihenés jön, de utána csinálok tovább mindent: kosarazok és tanulok tovább, június végén utazom vissza Amerikába. De az Európa-bajnoki meccseken ott a helyem!”

Szafi, ezúton is jobbulást kívánunk, és természetesen sok sikert!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading