Minden ami Sopron

2023. 06. 01. csütörtök

Tünde

SOPRON
Borult

Heti téma

Az év legdepressziósabb hete? Ugyan…

Az ún. “téli depresszió” a depresszió sajátos formája, szezonális hangulati zavarnak (seasonal affective disorder – SAD) is nevezik. Köztudott, hogy a borús hónapok beköszöntével, a levertséggel járó állapotok száma megugrik, ami elsősorban a természetes fény hiányára vezethető vissza.

A téli depresszió speciális jellemzője az állandó álmosság és a fáradtságérzés. A más hónapokban aktív emberek kedvetlenné, levertté, visszahúzódóvá válnak. Gyakori a fokozott étvágy, amely elsősorban szénhidrátra, édességre irányul, ezért gyakori testi tünet a felesleges kilók megszaporodása.

Sokan gyakrabban néznek ilyenkor a pohár fenekére. Az északi országokban például megfigyelhető a téli hónapokban a megnövekedett alkoholfogyasztás, melynek egyik gyökere valószínűleg szintén a hosszú téli sötétség. Jellegzetes tünet a szexuális kedv megcsappanása is.

A január valószínű soha nem lesz a kedvenc hónapunk. Éves kifizetések, negyedéves számlák, év eleje, rengeteg munka, túl az ünnepen, nem jött a csoda, nem lett változás, nem süt a nap, hideg van, nyirkos idő, szürkeség, és még sorolhatnánk…

smileyA sokat emlegetett brit tudósok komoly eredményre tettek szert, amikor vizsgálni kezdték, hogy vajon melyik az év legdepressziósabb napja. Arra jutottak, hogy január utolsó teljes hetének hétfője az. A karácsonyi pezsgés elmúlása, a korai sötétedés, a lehangoló időjárás, a karácsonyi vásárlásokból fakadó adósságok, és persze a közutálatnak örvendő hétfő együttese csakugyan indokolná, hogy szörnyű hangulatba kerüljünk.

Az, hogy mennyire lesz valóban depressziós, csakis rajtunk múlik. Ne hagyjuk, hogy a brit tudósoknak igaza legyen! Íme néhány trükk, amivel feldobhatjuk a napunkat:

  • Kezdjük kipihenten a napot

Nagyon sokat számít a jó alvás és a szükséges alvásidő betartására egyaránt. Mindannyian nyűgösek vagyunk, ha éjszaka rosszul, vagy keveset aludtunk. A rohanó mindennapokban, és a felgyorsult világban különösen fontos, hogy kipihenten vágjunk bele a napba és ezáltal is könnyebben vegyük az akadályokat.

Silencium_Anw_6

  • Színezd újra!

Nem mindegy milyen színhatások érnek minket. Megalapozzák a hangulatunkat, ha egy ‘meleg’ környezetbe vagy. Jót tesznek a sárgás-bordós színek. Ilyenkor karácsony közeledtével domináljon az arany szín a lakásban . Megjelenhet egy-egy díszpárnán, asztali díszen vagy gyertyán.

1-2szinek-tavasz_resize.jpg.pagespeed.ce.pqP-DIjXwV

  • Illatok ereje

A mentol felfrissít, segít a fejfájáson, tisztítja a légutakat. Tudjuk már jól, hogy a lelki betegségek kihatnak a testünkre is. Hát használjunk illóolajokat! A levendula segít a stresszoldásban.  Ezzel az illattal oldhatjuk a feszültséget. Használjunk illóolajakat, fürdőgolyókat, mécseseket.

illóolaj

  • Mozduljunk ki a szabadba!

Hétvégén, vagy amikor időnk engedi, ne tespedjünk otthon a kanapén, hanem öltözzünk be és mozduljunk ki! Egy séta, esetleg futás, hóember-építés, játszótér üdítő tud lenni, ugyanakkor le is fáraszt ahhoz, hogy éjszaka mélyen tudjunk aludni.

6-tipp-teli-depresszio-ellen-3

  • Figyeljünk rá jobban, mit együnk!

Találjunk ki valami újat, amit korábban még nem főztünk, vagy ha eddig nem főztünk, most csináljunk valami különlegeset! De az sem mindegy, milyen ételt eszünk!

A fontos vitaminok és ásványi anyagok, mint az omega-3 zsírsav, megváltoztatják, az agy kémiáját, ami befolyásolja a hangulatunkat. Kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavban magas élelmiszerek javítják az életkedvet. A zsíros, hideg-vízi halak, mint a lazac, hering, makréla tartalmazzák többek között a legtöbb omega-3-at. Emellett fogyasszunk napraforgómagot, narancsot, répát és leveles zöldséget minden nap, hogy elkerüljük a hangulatingadozást. A D-vitamin dupla dózisban tartalmaz ásványi anyagokat, ami ilyenkor különösen fontos, mivel kevés a napsütéses órák száma.

omega-3-foods

Akit egyébként a szürkeség és a napfényhiány zavar leginkább, célszerű szoláriumba menni. Bármennyire is furcsán hangzik, de javíthatja a fény a közérzetet is amellett, hogy barnítja  bőrünket.

  • Mozogjunk!

A mozgás boldogsághormont termel. Csak az a nehéz, hogy rávegyünk magunkat, de utólag mindig belátjuk, hogy megérte…

Ide tartozik az is, hogy tudatosan kerüljük az olyan helyzeteket, embereket, amelyek biztos ártalmasak.

Ha tudatosan próbálunk javítani közérzetünkön, reméljük, ezek a praktikák hozzájárulnak ahhoz, hogy ez sikerüljön. És mosolyogjunk azon is, hogy ennél már csak jobb lehet!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading