Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Vese Világnap: légy fontos önmagadnak!

A vesebetegség és a gyermekek volt a központi témája az idei Vese Világnapnak.

A Soproni Gyógyközpontban  szűrővizsgálatokkal, dietetikai tanácsadással, tájékoztató anyagokkal és kisfilm vetítéssel hívták fel a figyelmet a vesebetegségek megelőzésére.

A statisztikák szerint ma minden 10. ember érintett valamilyen fokú vesebetegségben. Ez az adat az egészen enyhe funkcióvesztéstől a vesék teljes leállásáig mindent magában foglal. Mivel azonban a betegség legtöbbször egyáltalán nem okoz panaszokat, sok esetben szűrés nélkül csak akkor veszik észre, amikor már komoly károsodás áll a háttérben.

Vesevilagnap_nagy1

Különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek és a magas vérnyomással rendelkezők, de a kockázatnövelő faktorok között szerepelnek még a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a gyógyszerek meggondolatlan használata is. Amennyiben a vesék nem működnek megfelelően, a felszaporodó káros anyagok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért egészségük megőrzése, működésük ellenőrzése rendkívül fontos.

Vesevilagnap_nagy3

Március 10-én világszerte tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Vese Világnapi programot. A legtöbb helyszínen azokra a kockázati tényezőkre irányították rá a figyelmet, amelyek fiatal korban még kiküszöbölhetők, de a későbbiek során vesekárosodáshoz vezethetnek.

A Soproni Gyógyközpont prevenciós rendezvényén a résztvevők különféle szűrővizsgálatokon vehettek részt, de táplálkozási tanácsokat is kaphattak a Dietetikai Szolgálat munkatársaitól. Világnapi kisfilm vetítéssel és közösségi puzzle építéssel is várták az érdeklődőket.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading