Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Természetvédelmi program indult magyar-osztrák védett területeken

Érintettek a Fertő-menti területek és a Soproni-hegység is.

Több mint 2,2 millió euró költségvetésű, határon átnyúló természetvédelmi projekt indult a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, és három osztrák szervezet társpartnerségével. A 85 százalékban uniós támogatású program legfontosabb célja, hogy közel negyvenezer hektár védett területen elősegítse a biológiai sokféleség megőrzését – hangzott el a magyar-osztrák projekt kedd délutáni nyitórendezvényén, Sarródon.

Reischl Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: a mintegy 2,2 millió eurónak a felét magyar területen használják fel - tette közzé az MTI. A biodiverzitás megőrzését támogató kutatásokat, fejlesztéseket osztrák projektpartnerekkel együtt valósítják meg, többek között a Fertő tó ausztriai oldalán működő nemzeti parkkal (Nationalpark Neusiedler See- Seewinkel).

A projekt mintegy 40 ezer hektár, magyar és osztrák védett területet érint, többek között a Fertő mentén, a Hanságban, a Határmenti Erdőkben, a Soproni-hegységben. A program tevékenységi körét egyrészt kutatások, másrészt kisebb élőhely-rehabilitációs beavatkozások, a kutatói infrastruktúra határon átnyúló fejlesztései, illetve a madár megfigyelési lehetőségek bővítései adják. Így például magyar-osztrák szakértők vizsgálják majd, közös módszertan alapján az érintett élőhelyeket, de berendezik a korábban felújított Esterházy Madárvárta épületét, továbbá 17 új, madármegfigyelő torony is épül.  A terek szerint a kutatási eredményeket a szélesebb nyilvánosság elé tárják, valamint közösségi adatgyűjtéseket tesznek lehetővé, elsősorban madártani és növénytani megfigyelésekkel kapcsolatban.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy eddig nem látott nagyságrendű összeg ez a kutatás területén. Később úgy fogalmazott: a projekt jó kiegészítője lesz a nemzeti hatáskörben kiosztott környezeti- és energiahatékonysági programból megvalósuló élőhely-rekonstrukciós fejlesztéseknek. Kiemelte, ha a Fertő-Hanság Nemzeti parkban nemrég indult 1,7 milliárd forintos, az Hanság egész területére kiterjedő táji jellegű fejlesztést, a magyar KEHOP-projektek viszonyában nézzük, akkor ez a 10 százalékát fedi le.

A kutatások és a fejlesztések révén a partnerek azt várják, hogy végül megoldási javaslatok szülessenek a természetvédelmi területek életét befolyásoló folyamatokra, mint például a Fertő tónál a túlzott mértékű nádasodásra -hangsúlyozták a nyitórendezvényen.     A 2020-ban záruló program költségvetésének 85 százaléka uniós támogatás, míg 15 százalék magyar és osztrák nemzeti önrész.

fertő

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading