Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Sopronban is debütál az Esport és a Cosplay

Indul az Esport Aréna Sopron, Nyugat-Magyarország első gaming & anime cosplay eseménysorozata.

“Ez nem csak egy kocka rendezvény”

– szögezi le Dominek Patrik, az Esport Aréna Sopron egyik tagja, szervezője. Inkább egy színes show lesz, ami remélhetőleg idővel egész napossá növi majd ki magát. Mint mondja, rengetegen játszanak világszerte ilyen verseny-játékokkal, hazánkban is nagy rá az érdeklődés, ám az ország nyugati felén eddig nem volt ilyen kezdeményezés.

esportkep

Már zajlanak a tesztek a Handler iskola aulájában, ahová egyelőre minden játszó saját géppel érkezik. A tervek szerint a későbbiekben havonta egyszer bajnokságot rendeznek majd, és negyedévente lesz nagyobb show is. A nézők kivetítőkön követhetik a versenyeket, és kommentátorok is segítik megérteni, hogy épp mi történik. A nagyobb rendezvényeken a fordulók között cosplay bemutatók, táncosok is fellépnek, ráadásul a végén ünnepélyes díjátadóval is készülnek a szervezők, mindezt fényekkel, füsttel megtoldva.

“A hosszabb távú tervekben iskolák közötti bajnokság is szerepel” – tudtuk meg Patriktól. Az Esport Aréna Sopron célja a városi esport élet felpörgetése, de nem csak a diákok korosztályának szól. “Látni sokszor felnőtteket is, vagy épp anyukát a gyermekével beöltözni is”. Itt jutunk el a Cosplay-hez. A soproni rendezvény ugyanis ötvözni szeretné a gaming és az anime cosplay kategóriákat.

Cosplay: a „costume play” kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága, ahol az általában kívülálló résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy filmszereplőt, képregényhőst, rajzfilmfigurát, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő, illetve viselő személyek, a cosplayerek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll.

Patrik maga is cosplayer, Lyco néven ismerik. Fél éve kezdte, sok energiát és pénzt beleölt már a szenvedélyébe. Mint mondja, ez egy művészet, ami önbizalmat ad, hiszen mindig érdekes egy másik – akár kitalált – személy bőrébe bújni. Ráadásul nagy kihívás minél élethűbben ábrázolni egy karaktert, amihez így nem csak az öltözéket, hanem a sminket, kiegészítőket is igazítani kell, valamint némi színészi képességre is szükség van.

patrikcosplay

Korábban rajzfilm-szereplőket  személyesítettek meg így, ma már különféle filmek, sorozatok szereplőit is előszeretettel formálják meg a cosplayerek. Aki hosszabb ideje nagy odaadással és érzékkel foglalkozik vele, komolyabb rajongótábort is felépíthet, mondhatjuk úgy: celebbé válhat. Ehhez sok versenyen kell bizonyítani, rendezvényeken megjelenni, és a közösségi médiára is jócskán oda kell figyelni. Mindez persze nem olcsó, a rengeteg anyag az öltözékhez, a versenyek, utazások hamar megemelik a költségeket. Bár Patrik hozzáteszi: “nem biztos, hogy a drága a jó” – legalábbis az öltözéknél biztosan.

Lyco is szeretne minél magasabb szintre jutni vele, de már most is élvezi, hogy rengeteg elismerést kap, sokan leállnak vele fotózkodni, és ez a pozitív visszajelzés sok erőt ad neki a folytatáshoz.

Akinek felkeltette az érdeklődését, kattintson az Esport Aréna Sopron oldalra, ahol érdeklődhet, információkat kaphat a friss fejleményekről, eseményekről, Lyco pedig ezen a linken érhető el.

 

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading