Minden ami Sopron

2018. 09. 21. péntek

Máté

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

She-e Wu öröme – Villámbeszélgetés a marimba királynőjével

A neve magyarra fordítva örömöt jelent. Születése előtt édesanyja becsukott szemmel rábökött egy listára, hogyan is hívják majd a lányát. She-e Wu a tajvani származású maramimbaművész nevében hordozza azt, hogy örömmel érkezett a SopronDrum fesztiválra.  Aki kérdez: Varga Róbert

she e wu

Közvetlen, laza, mosolygós személyiség, olyan művész, aki a hangszere mellett is sugározza a zene erejét, varázsát. Figyelni kell rá, a tekintetére. Szereti hallgatni Bach muzsikáját, ütőket, hangszert tervez. Az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, a világ számtalan egyetemén szerepel vendégelőadóként, hangversenyeket ad a földrész több pontján. Most nem csak koncertezik a Fertőrákosi Barlangszínházban, hanem mesterkurzust is tart Sopronban.

– Különleges a neve. Mit jelent?
– Öröm.

– Hogy kapta?
– Ahonnan én jövök, abban a kultúrában születés előtt elmennek az emberek jósokhoz, hogy melyik lenne a jó név a gyermekük számára. Ez inkább a fiú neveknél fontos. Édesanyám nem ment el, behunyt szemmel rábökött egy listára. Így lettem öröm.

– Milyen útravalót hozott otthonról.
– Édesanyám három helyen is dolgozott, hogy zenét tudjak tanulni. Három és fél évesen már zongorázni kezdtem utána is jártam órákra. Minden akkor és onnan kezdődött.

– A marimba a lélek hangja vagy a lélek hangjából született a hangszer, a dallam?
– A marimba csak egy eszköz, egy hangszer, mint a hegedű, a zene az belül születik az emberben. A jó zenész a lelkéből játszik, akkor tudnak megható érzések, pulzálások előtörni a szívből.

– Meg lehet-e fogalmazni mi zajlik az emberben a muzsikálás közben, hol jár, mire figyel?
– Ütős hangszereknél az ember nem adja ki a hangot, olyan, mintha belülről énekelne, kezébe veszi az ütőt, s így viszi el őt a zene, tör utat a ritmus, a hang.

– Melyik volt élete legnagyobb győzelme?
– Olyan még nem volt.

– És veresége?
– Tizennyolc évesen majdnem utamat vesztettem, olyan emberekkel töltöttem az időmet, akikkel nem kellett volna.

– Mit érzett most próba közben?
– A zene él.

 

- Varga Róbert – 

 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

 • Herbst Gold Fesztivál Kismartonban

  A programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading