Minden ami Sopron

2022. 07. 06. szerda

Csaba

SOPRON
Borult

Kultúra

She-e Wu öröme – Villámbeszélgetés a marimba királynőjével

A neve magyarra fordítva örömöt jelent. Születése előtt édesanyja becsukott szemmel rábökött egy listára, hogyan is hívják majd a lányát. She-e Wu a tajvani származású maramimbaművész nevében hordozza azt, hogy örömmel érkezett a SopronDrum fesztiválra.  Aki kérdez: Varga Róbert

she e wu

Közvetlen, laza, mosolygós személyiség, olyan művész, aki a hangszere mellett is sugározza a zene erejét, varázsát. Figyelni kell rá, a tekintetére. Szereti hallgatni Bach muzsikáját, ütőket, hangszert tervez. Az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, a világ számtalan egyetemén szerepel vendégelőadóként, hangversenyeket ad a földrész több pontján. Most nem csak koncertezik a Fertőrákosi Barlangszínházban, hanem mesterkurzust is tart Sopronban.

– Különleges a neve. Mit jelent?
– Öröm.

– Hogy kapta?
– Ahonnan én jövök, abban a kultúrában születés előtt elmennek az emberek jósokhoz, hogy melyik lenne a jó név a gyermekük számára. Ez inkább a fiú neveknél fontos. Édesanyám nem ment el, behunyt szemmel rábökött egy listára. Így lettem öröm.

– Milyen útravalót hozott otthonról.
– Édesanyám három helyen is dolgozott, hogy zenét tudjak tanulni. Három és fél évesen már zongorázni kezdtem utána is jártam órákra. Minden akkor és onnan kezdődött.

– A marimba a lélek hangja vagy a lélek hangjából született a hangszer, a dallam?
– A marimba csak egy eszköz, egy hangszer, mint a hegedű, a zene az belül születik az emberben. A jó zenész a lelkéből játszik, akkor tudnak megható érzések, pulzálások előtörni a szívből.

– Meg lehet-e fogalmazni mi zajlik az emberben a muzsikálás közben, hol jár, mire figyel?
– Ütős hangszereknél az ember nem adja ki a hangot, olyan, mintha belülről énekelne, kezébe veszi az ütőt, s így viszi el őt a zene, tör utat a ritmus, a hang.

– Melyik volt élete legnagyobb győzelme?
– Olyan még nem volt.

– És veresége?
– Tizennyolc évesen majdnem utamat vesztettem, olyan emberekkel töltöttem az időmet, akikkel nem kellett volna.

– Mit érzett most próba közben?
– A zene él.

 

- Varga Róbert – 

 • Startol a VOLT

  „Mindenütt jó, de legjobb Sopron” – két évig ez a szlogen csak az emlékeinkben élt, de most újraéled, amint a soproni Lővérek is benépesül a fesztiválozókkal és a Telekom VOLT Fesztivál vibrálásával. Indul a VOLT.

 • Megabuli és fekete alsónadrág

  Van aki alsónadrágot, van aki Pokemon kártyát kért az idei Telekom VOLT fesztivál nagy sztárjai közül, a Muse pedig egy megaprodukciót szállít a Lővérekbe.

 • Pünkövesd, színes programokkal

  Június 4-6. között kerül megrendezésre a sopronkövesdi PÜNKÜVESD, amelynek idén része a III. Kövesdek Találkozója és az Elszármazottak Találkozója is.

 • Egy hónap és itt a VOLT

  Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után ismét startol a Telekom VOLT Fesztivál világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével.

 • Eszterháza: Idővonzatok újabb exkluzív hétvégéje BOLDI és Incze Mózes művészekkel

  A mai magyar kortárs művészet két fiatal művészegyénisége – BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész – személyesen vezeti végig közös tárlatán az érdeklődőket a fertődi Esterházy-kastély Idővonzatok – Modulated time kiállításon a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading