Minden ami Sopron

2020. 06. 04. csütörtök

Bulcsú

SOPRON
Borult
EURO
0

Blog

Hola Madrid! I.

Élmény-kedvelő. A tavalyi VOLT fesztiválon szembesítettek először ezzel a kifejezéssel egy mosoly keretében. Abban a pillanatban nem éreztem magaménak, de azóta már szívesen használom, különösen, ha egy utazás emlékeit elevenítem fel. Igen, imádok utazni, de gondolom te is így vagy ezzel. Ugye, nem baj, ha tegezlek? Olyan élmények érnek a világot járva, kultúrákat felfedezve, melyek gazdaggá tesznek és végigkísérnek egy egész életen át. Szeretem ezeket megosztani másokkal is, és jómagam is szívesen hallgatom élmény-kedvelő társaim beszámolóit. Ezzel a céllal született ez a Blog is, ahova az országhatáron túl élő egykori soproniak szubjektív, képes beszámolóit is várom. Legyünk társak az úton, járjuk be együtt a világot!

Madrid

Első úticélunk nem más, mint számomra a pozitív életérzést megtestesítő Spanyolország, azon belül is az “anyaméh”, Madrid. A névválasztás már csak azért is találó, hiszen a fővárosi rangot 1606 óta viselő város, az ország mértani középpontjától csupán néhány kilométerre terül el. Az 1960-as évektől rohamos fejlődésen ment keresztül, napjainkban 5 millió lakos otthona, Európa egyik művészeti központja. Sport terén is jól állnak, de erről később, egy külön bejegyzésben.

Mercado de San Miguel

Madridba érve azonnal megragadja az embert az élet szeretetének érzése, elég csak egy mélyet szippantani a levegőbe. Hol kezdjük a napot? Aki járt már az Ibériai-félszigeten, az valószínűleg rávágja: Museo del Jamon. Húsimádóknak elsőrangú választás, én azonban inkább a belváros szívében elterülő, egyedi atmoszférájú ételpiacra, a Mercado de San Miguel-re (Plaza de San Miguel) invitálnék mindenkit, ahol mennyei reggeliben lesz részünk. Igaz, ehhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, különösen ha nem bírunk betelni a látvánnyal. Mindenfélével megtöltött olajbogyók, sonkák, halak, változatos szendvicsek tárulnak elénk, melyekhez bor, sör, cherry dukál. Kora van még, úgyhogy csak mértékkel, az érzés kedvéért! Ne felejtsük el, hogy a spanyol reggel nálunk már bőven délelőttöt jelent. Ennek megfelelően 10 óra előtt zárt kapukba ütköznénk.

Plaza de Mayor

Most, hogy tele a gyomor, jöhet a városnéző séta. A lenyűgöző központ gyalogosan is bejárható, de jó választást nyújtanak a Hop on Hop off buszok, melyekkel könnyedén juthatunk el a legkülönbözőbb látnivalókhoz, és mi döntjük el, hol, mennyi időt ejtőzünk. Ráadásul buszozás közben információt is kapunk a fülhallgatókon keresztül (idegen nyelvet beszélők előnyben). Várjunk azonban még ezzel, hiszen az ételpiac közvetlen szomszédságában fekszik a Plaza Mayor (Fő tér), középpontjában III. Fülöp király bronz lovasszobrával. Az építészet iránt érdeklődők – közéjük tartozom én is – biztosan hosszasan elidőznének itt, különösen a turisztikai központként is működő Casa de la Panaderia fogja meg az embert.

Utcazenészek

A szűk utcákon barangolva az az érzésünk támad, mintha az emberek itt töltenék a mindennapjaikat. Vajon mikor dolgoznak? Teraszokon borozgató, kávézó, hangosan beszélgető helyiek jól megférnek a pózoló, fényképezőgéppel rohangáló turistákkal. Mindenkihez mosolyogva, segítőkészen közelítenek, de azért nem árt, ha tudunk spanyolul. Nem erőltetik az idegen nyelvet, mivel, elmondásuk szerint a gazdasági kapcsolataik nagy része Közép-, és Dél-Amerikához köthető, akikkel megértik egymást. Milyen egyszerű, nem?

 • Élet a burger után- Festivalfood körkép

  Itt a VOLT. Kétségkívül Sopron legjobban várt eseménye, ahol a zenei programok mellett, után, közben és helyett természetesen az embernek lehetősége van bepillantást nyerni a fesztivál kaják folyamatos evolúciójának éppen aktuális stációjába.  Ezzel a kis iránytűvel segítünk eligazodni az ízek és illatok tengerében. Ahogy a zenében is, úgy az fesztiválon kapható ételeknél is az egyik […]

 • Nem kell félni az érettségitől

  Mondták nekem mindig a nálam idősebbek, de hiába, mert féltem tőle. Most már pár éve én is átéltem, és azt mondom: nem kell félni az érettségitől.

 • Duna Döner

  Hirtelen ötlet volt. Épp a szombati bevásárlás-kocsimosás rituálét végeztük, mikor gyomrunk és a Lackner Kristóf utcai óra jelezte, hogy bizony már fél kettő van. Korábban már hallottunk, olvastunk róla, hogy nyílt egy új kebabos Sopronban, gondoltuk kipróbáljuk. Pláne, hogy elvileg közel is voltunk. Mobiltelefonos segítséget kértünk, ám elsőre így sem sikerült megtalálnunk. Ez nyilván a […]

 • Rizses hús kicsit másképp

  Van úgy, hogy az ember kínaira próbálja venni a figurát, de akkor is csak valami magyaros sül ki belőle. Hozzávalók 4 főre: – 60 dkg rizs – 60 dkg csirkemell – 3 db répa – 1 nagy fej vöröshagyma – fél ananászkonzerv – földimogyoró (hámozva, nem sózott, pörkölt) ízlés szerinti mennyiség – 3 db tojás […]

 • A tél szépségei

  Azt mondják, mindenki azt az évszakot szereti, amelyikben született. Januári vagyok, utálom a telet…

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Bejár a munkahelyére a vészhelyzet idején?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading