Minden ami Sopron

2019. 10. 18. péntek

Lukács

SOPRON
Borult
EURO
0

Panelkonyha

Édesség 20 perc alatt- Túrógombóc

Ahogy már a címben is írtam, nem valami nagy dologgal kezdjük. Egyszerű, habkönnyű, ráadásul gyors és mindenekelőtt keveset kell utána mosogatni, ami valljuk be nagy előny. A túrógombóc számomra nem csak desszert, egy- egy tartalmas leves mellé akár főételként is funkcionálhat.

Hozzávalók:

– 500 g tehéntúró
– 1 egész citrom (vagyis a héja, de azt ugye nem adnak csak úgy a boltban)
– 250 g zsemlemorzsa (általában ez egy fél zacskó, kivéve, ha valaki nagy kiszerelésben vásárol)
– 9 evőkanál búzadara
– 1 db tojás
– 2 csomag vaníliás cukor vagy ízlés szerint porcukor
– 3-4 evőkanál olaj
– tejföl és porcukor igény szerint

Időtartam: kb 20 perc

Ára két személyre: kb 700 Ft

Elkészítés:

Biztos, ami biztos vegyünk elő egy akkora tálat, amibe a fent leírtak mindegyike együtt is belefér. Első lépésként öntsük bele a túrót, majd egy villával keverjük csomómentesre. Ha minden kis gombócot szétnyomkodtunk, adjuk hozzá az összes búzadarát, a vaníliás/sima cukrot, a tojást – ezt célszerű előtte a héjától megszabadítani. majd reszeljük bele a citrom héját. Ha mindent jól csináltunk valahogy így néz ki:

turogomboc1

Az előbb említett villával dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ez nem tészta, nem kell összeállniuk egységes masszává, de azért nem lesz már olyan apró darabos, mint a túró magában. Ez a művelet kb két percet vesz igénybe, de ha pont magyar focimeccs van a tévében, igény és hozzáállás szerint lehet kicsivel rövidebb, vagy sokkal hosszabb.  Félidőben gyúrjunk a masszából kisebb-nagyobb golyókat, mint télen a hóbol, majd egy picit tegyük félre őket.

Tegyünk fel a tűzhelyre melegedni egy fazékban annyi vizet, amely minimum kétszer ellepné a gombócokat- mérnök beállítottságúak használhatnak vonalzót, vagy tolómérőt is.

Egy másik edénybe öntsük bele az olajat, forrósítsuk fel- ezt legjobban úgy tudjuk lemérni, ha belenyúlunk, ám a kevésbé fakír alkatúaknak is van egy jól bevált praktika; amikor úgy gondoljuk, hogy már jó meleg dobjunk bele egy csipetnyi zsemlemorzsát, amikor sercegni kezd, akkor jó. A forró olajhoz adjuk hozzá az összes zsemlemorzsát, amelyet folyamatos keverés mellett (célszerű nem csak úgy ímmel-ámmal keverni, mert akkor leég, adjunk bele egy kis izommunkát) kb 5-6 percig pirítsunk. Aki világosabban szereti a prézlit, az 5 percig, aki sötétebben szereti az 6 vagy 7 percig is piríthatja.

Ha a víz felforrt tegyük bele a gombócokat, nem kell egyesével, beletehetünk annyit a lábasba, amennyi csak belefér. – közben keverjük a zsemlemorzsát, ha még kell! – A gombócok akkor vannak készen, mikor feljöttek a víz tetejére, ha ez bekövetkezik egy kanállal vegyük ki őket, ügyejünk arra, hogy a lehető legkevesebb vizet vegyük ki a gombóccal együtt, és forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába! Ha ez megvan tádám:

turoomboc2

a remekmű- túrógombóc

 

Fogyaszthatjuk tejföllel és porcukorral, vannak akik lekvárral eszik, de akadnak olyanok is akik leöntik szörppel. Én a tejfölre és a villára esküszöm, de ez már nem tartozik a tárgyhoz.

  • Rizses hús kicsit másképp

    Van úgy, hogy az ember kínaira próbálja venni a figurát, de akkor is csak valami magyaros sül ki belőle. Hozzávalók 4 főre: – 60 dkg rizs – 60 dkg csirkemell – 3 db répa – 1 nagy fej vöröshagyma – fél ananászkonzerv – földimogyoró (hámozva, nem sózott, pörkölt) ízlés szerinti mennyiség – 3 db tojás […]

  • Camambert batyu

    Kicsit macerás, de tökéletes vacsora, ha az ember egy szendvicsnél kicsit többre vágyik. Hozzávalók: (2 személyre) – 2 camambert sajt, ha lehet 8 szögletű – 15 dkg bacon – 1 kis fej vöröshagyma – 1 paradicsom – 2 kisebb burgonya – olaj A tésztához: -15 dkg liszt -10 dkg vaj -1 tojás -1 teáskanál só – […]

  • Egy örök klasszikus a hétköznapokra - Almás pite

    Hogyan került elő ez az ősrégi recept? Rengeteg almánk volt otthon, és azon gondolkoztunk, hogyan tudnánk gyorsan és hatékonyan felhasználni anélkül, hogy egy darabot is ki kelljen dobni. Sikerült! Az almás pite tényleg az örök klasszikus sütemény. Gyors, olcsó, nem túl édes, és finom. Számtalan recept van rá, amiből mutatunk egy “spórolósabbat”. Hozzávalók: 6-8 db […]

  • Laktató és könnyű - rakott padlizsán

    Bár a böjti időszaknak hamarosan vége, mégis úgy gondoltuk, hogy ha már eddig nem böjtöltünk, ideje kicsit komolyabban venni a diétát, és elkezdtünk olyan ételek után keresgélni, amelyek valamennyire diétásak, kímélőek, mégis laktatóak. Az egyik kedvencünk a rakott / töltött padlizsán lett, aminek elkészítése szintén nem nagy ördöngösség. Nézzük is, mi kell hozzá (4 főre […]

  • Lencsekrém

    Az egész úgy kezdődött, hogy kicsit elméreteztük a társaság lencseevési kapacitását. Gondoltuk, ha már nem főzelék lett, valamit mégis kezdeni kell vele. Hozzávalók: 25 dkg lencse 2 db sárgarépa 1 fej vöröshagyma (apró kockákra vágva) 1 fej fokhagyma 1 evőkanál mustár 1 evőkanál olivaolaj só bors A lencsét bő vízben beáztatjuk kb 3-4 órára. Mikor […]

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading