Minden ami Sopron

2019. 08. 26. hétfő

Izsó

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Colpacci mesterkurzusa Sopronban

Mesterkurzust tart Alexandre Colpacci román származású párizsi rendező a Soproni Petőfi Színház színészeinek egy hétig.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol Háztűznéző című műve áll a központjában azoknak a foglalkozásoknak, melyeket a kiváló rendező vezet november 18. és november 24. között Sopronban. A nemzetközileg elismert szakember először vállalta azt, hogy Magyarországon műhelygyakorlatot vezet egy társulatnak.

P1110567

Alexandre Colpacci instruálja a soproni színház művészeit.

 

Alexandre Colpacci elmondta, Gogol művei, novellái, az ő írói világa remekül alkalmas arra, hogy egy műhelymunka alapjául szolgáljanak és tudnak, képesek a ma közönségének is szólni.

– Az író világán túl szeretnénk eljutni a banalitás fantasztikusságáig. Sőt, jó lenne átlépni a határokat, kiaknázni azokat. Minél több kérdés vetődik fel bennünk az elemzések, ábrázolások, lelki állapotok, helyzetek megélése között annál jobb, és remélem, találunk is mindezekre válaszokat a munka közben. Gogol művei gyakran mutatták be a rezsimet, az uralmi rendszert, annak tulajdonságait, dinamikáját és ezek gyakran félelmet is előidéztek. Sok darabját ezért egy ideig nem játszották. Ezen a vonalon haladva szeretnénk megkapni az ő szabad lelkűségét egy szabad színházi játék közben – hangsúlyozta a szakember, aki ritkán tart mesterkurzust. Ennek az is a magyarázata, hogy ő rendezői munkája közben fektet nagy hangsúlyt az előkészítő jellegű műhelygyakorlatokra. Eddig csak Romániában és Franciaországban vezetett hasonló foglalkozásokat, kurzusokat.

P1110560

Alexandre Colpacci

 

Arra a kérdésre, számára milyen a bátor színház, azt válaszolta: mindig őszinte. Véleménye szerint a legfontosabb, hogy az alkotó higgyen abban, amit a színpadon közvetíteni, mondani akar. Mert akkor a néző is hisz majd neki.

A soproni színház az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy az előadások bemutatása mellett műhelymunkában is részt vegyenek a társulat tagjai. A teátrumban nem csak az olvasópróbától az előadásig tart egy produkció elkészítése, hanem tréningekkel, workshopokkal, háttérfoglalkozásokkal egészítik ki az alkotói folyamatokat.

P1110535

Pataki András, a soproni színház igazgatója nagyon örül annak, hogy egy fontos, jelentős és nemzetközi hírű rendező mesterkurzusán vehet részt a társulat.

– Alexandre Colpacci a világhírű nagy román színházi rendezőgeneráció második sorát képviseli. Egy rendhagyó, modernnek számító, izgalmas rendező volt fiatal korában. Az ő színház-esztétikai látásmódja, magas szintű szakmai tudása, tapasztalata garancia arra, hogy biztosan gyümölcsözővé válik színészeink számára ez a hét.  Egy olyan embert köszönthetünk itt, aki személyesen ismerte Tadeusz Kantort, a sokoldalú lengyel művészt és Jerzy Grotowski lengyel rendezőt. Sőt, mi több, Samuel Beckett  ír költő, próza- és drámaíró párizsi lakásán kávázott. Színes, érdekes egyéniség. Örülünk, hogy a soproni színház láthatja vendégül – mondta Pataki András, aki a mostani mesterkurzus után elképzelhetőnek tartja, hogy Colpacci Sopronban rendezzen.

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este1
loading