Minden ami Sopron

2020. 02. 26. szerda

Edina

SOPRON
Borult
EURO
0

Blog

Brokkolikrémleves

Amikor az ember azt mondja csinálok egy levest, mindenki csak legyint, hisz ez általában némi forróvíz valamilyen ízesítéssel. Ugyanakkor, mikor elhangzik a krémleves szó mindenki valami különlegességre gondol, pedig ez is csak némi forróvíz egy kis ízesítéssel, valamint öt perc turmixolással.

Hozzávalók 4 személyre:

kb. 1 kiló brokkoli
2 teáskanál só
2 dl tejszín
2 húsleves kocka
őrölt fekebors- ízlés szerint

Elkészítési idő: kb 35 perc

Az egész a brokkolival kezdőik. Azoknak akik esetleg nem tudnak kiigazodni a brokkoli, zeller, karalábé szentháromságban, azoknak segítségképp csak annyit, hogy az a fura alakú zöld az, ami leginkább egy tömött virágcsokorra hasonlít.

Szóval, az imént említett brokkolit apró rózsákra szedjük, a nagyobb fás szárakat távolítsuk el, majd alaposan mossuk meg. A legjobb engedni vizet a mosogatóba, vagy egy tálba és ott áztatni pár percig. Miután ez megtörtént, a “rózsákat”, tegyük bele egy akkora fazékba, amelyikbe még annyi víz is fér, ami ellepi azokat. Tegyük fel a tűzhelyre főni, majd adjuk hozzá a sót. Forraljuk fel a vizet, majd a lábos tartalmát, adjuk hozzá a leveskockákat, hagyjuk forrásban még kb 5 percig, vagy amíg a brokkolik meg nem puhulnak. Ha ez megtörtént, vegyük le a gázról és essünk neki a botmixerrel. Akinek ez nincs a keze ügyében, az kereshet turmixot, konyhai robotgépet. Kicsit pepecselősebb villával szétnyomkodni, majd habverővel finomítani, de ízlések és pofonok. Mindenki olyan állagúra csinálja, ami neki a legjobban megfelel.

Én elképzeltem, hogy a egy kanyargós hegycsúcson motorozom felfelé, így a visszaváltásokkal és előzésekkel együtt, kb 5 percig rángattam a bormixert a lábasban, ezután valahogy így nézett ki:

paszíroziott_brokkolikrémleves

az összepaszírozott brokkoli

 

Ha elértük a kívánt állagot, tegyük vissza a tűzhelyre, várjuk meg, míg újra felforr. Ha ez megtörtént adjuk hozzá a tejszínt, kevergessük kb egy percig, és adjuk hozzá a borsot, ha szeretjük a kicsit csípős érzést, akkor kicsit több borsot is rakhatunk bele. Igény szerint utánsózhatjuk a levest. És hipp-hopp már tálalhatjuk is:

brokkolikrémleves_tálalt

petrezselyem, pirított kenyérkocka, reszelt sajt, mindegyik jó kiegészítő lehet

 

+1 tipp: Ha úgy látjuk, hogy kevés lesz a brokkoli, pár szem főtt krumplit is paszírozhatunk bele. Ez az ízén nem fog meglátszani, ugyanakkor mennyiséget tupírozhatunk vele felfelé.

  • Élet a burger után- Festivalfood körkép

    Itt a VOLT. Kétségkívül Sopron legjobban várt eseménye, ahol a zenei programok mellett, után, közben és helyett természetesen az embernek lehetősége van bepillantást nyerni a fesztivál kaják folyamatos evolúciójának éppen aktuális stációjába.  Ezzel a kis iránytűvel segítünk eligazodni az ízek és illatok tengerében. Ahogy a zenében is, úgy az fesztiválon kapható ételeknél is az egyik […]

  • Nem kell félni az érettségitől

    Mondták nekem mindig a nálam idősebbek, de hiába, mert féltem tőle. Most már pár éve én is átéltem, és azt mondom: nem kell félni az érettségitől.

  • Duna Döner

    Hirtelen ötlet volt. Épp a szombati bevásárlás-kocsimosás rituálét végeztük, mikor gyomrunk és a Lackner Kristóf utcai óra jelezte, hogy bizony már fél kettő van. Korábban már hallottunk, olvastunk róla, hogy nyílt egy új kebabos Sopronban, gondoltuk kipróbáljuk. Pláne, hogy elvileg közel is voltunk. Mobiltelefonos segítséget kértünk, ám elsőre így sem sikerült megtalálnunk. Ez nyilván a […]

  • Rizses hús kicsit másképp

    Van úgy, hogy az ember kínaira próbálja venni a figurát, de akkor is csak valami magyaros sül ki belőle. Hozzávalók 4 főre: – 60 dkg rizs – 60 dkg csirkemell – 3 db répa – 1 nagy fej vöröshagyma – fél ananászkonzerv – földimogyoró (hámozva, nem sózott, pörkölt) ízlés szerinti mennyiség – 3 db tojás […]

  • A tél szépségei

    Azt mondják, mindenki azt az évszakot szereti, amelyikben született. Januári vagyok, utálom a telet…

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading