Minden ami Sopron

2018. 07. 15. vasárnap

Henrik

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Billy az ég felett

Aki részt vett a világ egyik legjobb dobosának tartott Billy Cobham kurzusán a SopronDrumon, egy életre nem felejti el azt. A legendás zenész olyan szólókat játszott – akad köztük negyedórás is- hogy az ember úgy érezte: megnyílik az ég a színpad felett. Villáminterjúnkban pedig azt mondta: szerinte simán megtanulható az, amit ő tud.  

35540086_1778035972244061_130865621989588992_n

Billy Cobham mesterkurzusa a Soproni Petőfi Színházban. / Fotó: Torma Sándor

 

Billy Cobham soproni jelenléte, az, ahogy mesélt a zenéről, egy más dimenzióba vitte az érdeklődőket, de talán az egész fesztivált. Ő az ikon, a legenda, a mester, a fúziós dzsessz megújítója, a műfajok vegyítésének a királya. A dobolás technikájának forradalmasítója. Kurzusán sok mindenről beszélt és a hallgatóság csak szájtátva figyelte lehengerlő gondolatait, arról, hogy a muzsikusnak az egyik legfontosabb a belső lüktetésre való figyelem, a szív, a lélek, s ha arra fókuszál egy dobos, akkor megtalálja a saját útját.

35425403_1778036378910687_5587557696803962880_n

Fotó: Torma Sándor

Mesélt arról, miként hatott rá a hadseregben való dobolás, hogyan változtatta ez meg a stílusát, bemutatta a kötelező bemelegítő gyakorlatát, amelyet sokak közösen végeztek vele. Válaszolt szakmai kérdésekre, s amikor pedig a dobhoz ült, akkor eltűnt idő és tér, minden leütése egy történet volt a műfaj históriás könyvéből. A rá jellemző össze nem keverhető stílusban tűzzel és intenzitással játszott. Technikája, pontossága, szabadsága, az új, az ismeretlen megismerésére való törekvése, a tökéletesség és a titok keresés az összes ritmusára jellemző volt. Úgy dobolt, mintha minden szívet át akarna mosni az energiával, a titokkal, amely belőle árad. A jó tanító bölcsességével, hitével, megfejthetetlenségével. Hatalmas vastapsot kapott a lelkes közönségtől, akik közül sokan ott lesznek majd a vasárnap esti koncertjén a Fertőrákosi Barlangszínházban. Ahol újra megnyílhat az ég a színpad felett.
35476756_1778036912243967_4310219845854560256_n

Fotó: Torma Sándor

Billy Cobham: “Minden megtanulható”   
 
A kurzusa után a világsztár vállalt egy villáminterjút, és a rá jellemző természetességgel azt válaszolta: konkrétan nincs egy személy, aki a legnagyobb hatással volt rá, hanem sok történet, találkozás és hely a világban.
 
- Mi a legnehezebb tanítóként? 
- Talán az, hogy az ember meggyőzze a tanulót, miért úgy gyakoroljon, hogy közben meglelje a saját útját. A válasz megtalálása egyedi a közös munka közben.

– Meg lehet azt tanulni, amit Ön tud?

- Simán.

- Komolyan mondja ezt a dobolás legendája?
- Minden megtanulható.

- Ha mondjuk én odamennék Önhöz, hogy dobolni akarok, mi lenne az első mondata hozzám?
- Ülj a dobok mögé! A lovaglás is úgy kezdődik, hogy meg kell tanulni a helyes testtartást a nyeregben.

- Ki gyakorolta a legnagyobb hatást az életére?
- Nincs egy személy, akit kiemelnék. Az egész karrierem, fellépéseim, a remek muzsikusokkal való találkozásaim hatással voltak rám Afrikától az Egyesült Államokig. Minden és mindenki hat a másikra.

– Miles Davis miként hatott Önre?

- Ő egy remek vezető, kiváló zenész volt, aki inkább a testével jelzett, de mindig tudtam, értettem az irányt. Tőle megtanultam, hogy nem szégyen, ha az ember hibázik, ha tudja az utat, a célt.

(Varga Róbert) 

 

 • Fél napos öröméneklés a belvárosban

  Új oldaláról mutatja meg a kóruskultúrát a Soproni Kórusünnep.

 • Megkezdődött az ESTÖRI Summer University

  Július 1-től indul és július 6-ig tart az ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyhez kapcsolódó Esterházy Summer University.

 • Becsület - fotókiállítás

  Hainer István már a 4. fotókiállításával jelentkezik a VOLT Fesztiválon.

 • Az Eszterháza Központ a VOLT-on

  A Civil Zónában megismerkedhetnek a fesztiválozók a Fertő-táj négy emblematikus örökséghelyszínével.

 • SopronDrum - Világsztárok ritmusában a város

  Az általunk ígért kulturális paradigmaváltás alapvető részeként hívtuk életre a SopronDrumot, amely minőségében egyértelműen világszínvonalú volt és európai kitekintéssel bírt. Szélesítettük a kínálati palettát és újabb támpillérrel erősítettük meg a város turisztikai kínálatát. Talán nem túlzó, ha meghatározó lépésnek tartom a jövő szempontjából ennek a fesztiválnak a létrejöttét – mondta Pataki András, rendezvényt szervező a […]

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading