Minden ami Sopron

2018. 09. 21. péntek

Máté

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Billy az ég felett

Aki részt vett a világ egyik legjobb dobosának tartott Billy Cobham kurzusán a SopronDrumon, egy életre nem felejti el azt. A legendás zenész olyan szólókat játszott – akad köztük negyedórás is- hogy az ember úgy érezte: megnyílik az ég a színpad felett. Villáminterjúnkban pedig azt mondta: szerinte simán megtanulható az, amit ő tud.  

35540086_1778035972244061_130865621989588992_n

Billy Cobham mesterkurzusa a Soproni Petőfi Színházban. / Fotó: Torma Sándor

 

Billy Cobham soproni jelenléte, az, ahogy mesélt a zenéről, egy más dimenzióba vitte az érdeklődőket, de talán az egész fesztivált. Ő az ikon, a legenda, a mester, a fúziós dzsessz megújítója, a műfajok vegyítésének a királya. A dobolás technikájának forradalmasítója. Kurzusán sok mindenről beszélt és a hallgatóság csak szájtátva figyelte lehengerlő gondolatait, arról, hogy a muzsikusnak az egyik legfontosabb a belső lüktetésre való figyelem, a szív, a lélek, s ha arra fókuszál egy dobos, akkor megtalálja a saját útját.

35425403_1778036378910687_5587557696803962880_n

Fotó: Torma Sándor

Mesélt arról, miként hatott rá a hadseregben való dobolás, hogyan változtatta ez meg a stílusát, bemutatta a kötelező bemelegítő gyakorlatát, amelyet sokak közösen végeztek vele. Válaszolt szakmai kérdésekre, s amikor pedig a dobhoz ült, akkor eltűnt idő és tér, minden leütése egy történet volt a műfaj históriás könyvéből. A rá jellemző össze nem keverhető stílusban tűzzel és intenzitással játszott. Technikája, pontossága, szabadsága, az új, az ismeretlen megismerésére való törekvése, a tökéletesség és a titok keresés az összes ritmusára jellemző volt. Úgy dobolt, mintha minden szívet át akarna mosni az energiával, a titokkal, amely belőle árad. A jó tanító bölcsességével, hitével, megfejthetetlenségével. Hatalmas vastapsot kapott a lelkes közönségtől, akik közül sokan ott lesznek majd a vasárnap esti koncertjén a Fertőrákosi Barlangszínházban. Ahol újra megnyílhat az ég a színpad felett.
35476756_1778036912243967_4310219845854560256_n

Fotó: Torma Sándor

Billy Cobham: “Minden megtanulható”   
 
A kurzusa után a világsztár vállalt egy villáminterjút, és a rá jellemző természetességgel azt válaszolta: konkrétan nincs egy személy, aki a legnagyobb hatással volt rá, hanem sok történet, találkozás és hely a világban.
 
- Mi a legnehezebb tanítóként? 
- Talán az, hogy az ember meggyőzze a tanulót, miért úgy gyakoroljon, hogy közben meglelje a saját útját. A válasz megtalálása egyedi a közös munka közben.

– Meg lehet azt tanulni, amit Ön tud?

- Simán.

- Komolyan mondja ezt a dobolás legendája?
- Minden megtanulható.

- Ha mondjuk én odamennék Önhöz, hogy dobolni akarok, mi lenne az első mondata hozzám?
- Ülj a dobok mögé! A lovaglás is úgy kezdődik, hogy meg kell tanulni a helyes testtartást a nyeregben.

- Ki gyakorolta a legnagyobb hatást az életére?
- Nincs egy személy, akit kiemelnék. Az egész karrierem, fellépéseim, a remek muzsikusokkal való találkozásaim hatással voltak rám Afrikától az Egyesült Államokig. Minden és mindenki hat a másikra.

– Miles Davis miként hatott Önre?

- Ő egy remek vezető, kiváló zenész volt, aki inkább a testével jelzett, de mindig tudtam, értettem az irányt. Tőle megtanultam, hogy nem szégyen, ha az ember hibázik, ha tudja az utat, a célt.

(Varga Róbert) 

 

 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

 • Herbst Gold Fesztivál Kismartonban

  A programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading