Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Betűvédnöki programot indított a Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet

A kezdeményezés célja, hogy a soproni Széchenyi-szobor talpazatán négy nyelven tüntessék fel gróf Széchenyi István hazaszeretetről vallott egyik gondolatát, tisztelegve a “legnagyobb magyarként” emlegetett államférfi előtt.

Perkovátz Tamás, a szövetkezet elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a májusban elindított kezdeményezés a “hazaszeretet szimbolikus kifejeződése. Önmagában a hazaszeretet mint érzés, egy érték, amit nem lehet megvenni, és a hazaszeretet érzése nem csak a gazdag emberek kiváltsága, hanem mindenkié”.

Úgy fogalmazott, hogy “az egyéni boldogulás, az egyéni lét elképzelhetetlen a közösség létezése nélkül.”

Ennek a gondolatmenetnek megfelelően választották ki Széchenyi Istvánnak az Akadémián 1846 decemberében elhangzott beszédéből a következő részleletet: “A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert a legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a Földön eredetét.”

A szövetkezet elnöke hozzátette: magyarul, németül, horvátul és angolul vésik a szobor talpazatán található gránittáblákba a gondolatot. A magyar, a német és a horvát nyelveknek ma is élő hagyománya van a térségben, míg az angol fordítás tisztelgés Széchenyi István Anglia-szeretete előtt – fogalmazott.

Perkovátz Tamás a védnökké válás folyamatát részletezve elmondta: 870 betű felett lehet védnökséget vállalni, magánszemélyként, egyesületként vagy civil közösséget alkotva, a www.szechenyiszobor.hu honlapon regisztrálva, egy minimum tízezer forintos védnökké válási adomány után. A felajánlott összegből készül el a felirat, de támogatják az emlékév alkalmából a következő tanévben rendezendő kárpát-medencei középiskolás Széchenyi-vetélkedőt is, amelyet a soproni Széchenyi István Gimnázium szervez.

Az MTI tájékoztatása szerint jelenleg mintegy százhúszan vállaltak védnökséget, a legtöbben Sopronból és környékéről, de Budapestről, Kecskemétről, Körmendről, Mosonmagyaróvárról, Solymárról, Szegedről, Visegrádról az ausztriai Baden bei Wienből és az Egyesült Királyságbeli Winch Wenből is jelentkeztek már. A védnökök közt megtalálható mások mellett Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Maléter Pálné, az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanú honvédelmi miniszterének özvegye, valamint az Országos Széchenyi Kör elnöksége és a Soproni Petőfi Színház társulata is.

Perkovátz Tamás - a Szövetkezet elnöke kekfrank.hu

Perkovátz Tamás – a Szövetkezet elnöke
kekfrank.hu

A megújított szobrot a tervek szerint szeptember 21-én, Széchenyi István születésének 225. évfordulóján leplezik le.

A kétszeres életnagyságú soproni Széchenyi-szobor a Széchenyi téren található, Mátrai Lajos György szobrász munkája, s 1897-ben avatták fel.


A Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet 2009-ben alakult, a szövetkezet nevéhez fűződik az elsőként Sopronban bevezetett helyi pénz, a Kékfrank. Támogatásukkal indult el később a Balatoni Korona és a Bocskai Korona, és közösen hozták létre a Helyi Pénzek Országos Szövetségét is. A szövetkezetnek több mint kétszázhúsz tagja van.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading