Minden ami Sopron

2019. 08. 21. szerda

Sámuel

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Bécsi migránsok történeteit keresi a Wien Museum

Az osztrák főváros legújabbkori történetének, a vendégmunkások érkezésének tárgyi emlékeivel bővíti gyűjteményét a Wien Museum.

Egy jugoszláv népdalokat tartalmazó magnókazetta és az Ausztriából származó török tea, a Karadeniz szimbolizálja a Wien Museum és az osztrák főváros legújabb projektjét, amelynek keretében a bécsi migrációhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket gyűjtik össze.

A „Migration sammeln” (Migrációt gyűjteni) elnevezésű projekt az elmúlt 50 évben Bécsben letelepedett vendégmunkásoktól és gyermekeiktől vár olyan személyes emléktárgyakat, fényképeket, leveleket és iratokat, amelyek arról mesélnek, miként hagyták maguk mögött a hazájukat, milyenek voltak az első éveik az osztrák fővárosban.

„Migration sammeln“ – Stadt Wien startet Sammlung der Wiener Migrationsgeschichte

Jugoszláv népdalokat tartalmazó magnókazettát adták ajándékba ügyfeleiknek az Ausztriában is fiókokkal rendelkező jugoszláv bankok. Copyright: Kromus / PID

 

A cél, hogy 2016 közepéig egy olyan gyűjtemény jöjjön létre, amely nemcsak a bécsi migráció történetét dokumentálja, de hatását is a város társadalmi fejlődésére valamint a betelepülők viszonyát a hazájukkal. A Karadeniz például nemcsak az otthon megszokott termékek, ízek iránti vágyat testesíti meg, de a fogyasztói kultúrát is megváltoztatta Törökországban. Ma ugyanis már szívesen látott ajándék a hazalátogatóktól.

A gyűjteményhez szívesen fogadják bárkinek a történetét a wienmuseum@migrationsammeln.at e-mail címen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading