Minden ami Sopron

2019. 08. 26. hétfő

Izsó

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

A jövő idén Sopronban kezdődött

Március utolsó hétvégéjén a robotoké és drónoké volt a főszerep Sopronban: a Drón és Robotika Show 2.0 nevű rendezvény a jövő technológiáival ismertette meg az érdeklődőket.

IMG_2995 copy

A rendezvényen az érdeklődők választ kaphattak olyan kérdésekre, minthogy lesz-e valaha android miniszterelnökünk vagy hogyan készíthetnek akár ők maguk végtag-implantátumokat. A programra közel 2000-en látogattak el, iskolás csoportok, kisgyermekes családok és felnőtt érdeklődők egyaránt.

IMG_2710 copy

Végre egy esemény, ami nagyon is a közeli jövőről szól a jelen embereinek. Az idén második alkalommal megrendezett Drón és Robotika Show 2.0 amellett, hogy tájékoztat, szórakoztat, segít is. Hogy miben?

Például abban, hogy bemutatja az e-Nable szervezetet és segít őket népszerűsíteni. Az e-NABLE Magyarország egy globális önkéntes mozgalom hazai képviselete, ahol a tagok szabadidejükben 3D nyomtatott kezeket készítenek végtaghiányos gyerekeknek. Az olcsón előállítható, személyre szabott protézisek elsődleges célja, hogy a viselője otthonosan érezze magát a testében és a hiányosság helyett a lehetőséget lássa önmagában. Szenner Richárd a szervezet képviseletében felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy a szükség és a segítség egymásra találjon és ebben örömmel vesznek mindenféle segítséget.

IMG_3144 copy

 

Az esemény egyik előadása társadalomtudományi kérdéseket is felvetett, ebben a nagyon is száraznak tűnő, “kocka” világban. Már a rendezvény első napján választ kaphattunk arra a kérdésre, hogy lesz-e android miniszterelnökünk? Egyáltalán: hogyan működne egy olyan politikai rendszer, amelyben emberek és intelligens robotok egyszerre élnének együtt? A válasz Dr.Tóth Csaba az ELTE-ÁJK adjunktus, Politikatudományi Intézet oktatója szerint, bár feltételezés alapú, de egyértelmű: Ha lesz még emberiség a fejlett robotok korában és lesznek miniszterelnökök, akkor lesz.

IMG_2859 copy

 

Takács Árpád előadásában az önvezető autózás jelenéről, és az AImotive technológiai megoldásairól beszélt, azaz arról, hogyan ismeri fel környezetét, hoz döntéseket, és hajtja azokat végre egy ilyen, mesterséges intelligencia alapú rendszer. Megtudhattuk, hogy mikortól tekinthetünk egy autóra önvezetőként.

A visszatérő “vendégek” mellett – Óbudai Egyetem, ELTE, BME, stb. – idén először állított ki a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Győri Egyetem és az imPro Music School is. A nagyközönség előtt először itt mutatkozott be kiállításon a UBtech edukációs humanoid robotja és a Yuneec professzionális drónjai, de természetesen a nagysikerű Segway akadálypálya, a HURBA workshop és a Puli Space is tiszteletét tette a kiállítótérben.

IMG_3114 copy

 

A szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ne csak nézelődni lehessen, hanem az érdeklődők a lehető legtöbb eszközt és fejlesztést ki is tudják próbálni. Így lehetett holdjárót és drónt vezetni, robotot építeni, intelligens homokkal ismerkedni és átélni a virtuális valóság adta élményeket.

IMG_2807 copy

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading