Minden ami Sopron

2017. 06. 23. péntek

Zoltán

SOPRON
Borult
EURO

Archívum

Egy örök klasszikus a hétköznapokra – Almás pite

Írta: kocka
2016.03.29.

Hogyan került elő ez az ősrégi recept? Rengeteg almánk volt otthon, és azon gondolkoztunk, hogyan tudnánk gyorsan és hatékonyan felhasználni anélkül, hogy egy darabot is ki kelljen dobni. Sikerült!

Az almás pite tényleg az örök klasszikus sütemény. Gyors, olcsó, nem túl édes, és finom.

Számtalan recept van rá, amiből mutatunk egy “spórolósabbat”.

Hozzávalók:

  • 6-8 db alma (édes, savanyú, bármilyen jó, ha több van, többet is felhasználhatunk)
  • 30 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 16 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliás cukor (elhagyható)
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • fahéj
  • 6 evőkanál tej

Hogyan készül?

A tészta hozzávalóit (liszt, tojás, sütőpor, vaj, tej, tojás, só) összegyúrjuk egy tálban. Ízlés szerint reszeljük bele 1 citrom héját. A kész tésztát kettéválasztjuk egy kisebb és egy nagyobb részre (kb. 1/3-2/3 arányban). A nagyobbat kinyújtjuk tepsiméretűre és beletesszük a tepsibe. (A tepsi legyen vagy vajjal és liszttel kikenve, vagy tegyünk bele sütőpapírt – ez utóbbi praktikusabb).

Közben az almákat meghámozzuk és lereszeljük nagy-lyukú reszelővel. Sokan a lereszelt almát porcukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal összekeverve kicsit megdinsztelik, hogy biztosan puha legyen. Mi nem szoktuk. Sütés közben úgyis megpuhul. Nem lesz nyers, higgyék el! Felesleges dinsztelni. A lereszelt-porcukros-fahéjas almát rátesszük a kinyújtott tésztára.  A maradék kisebb tésztából csíkokat formázunk és szépen, egyenletesen, apácarácsosan ráhelyezzük a reszelt almákra. A tetejét bekenjük felvert tojással, hogy szép fényes legyen a megsült tészta (de ez is elhagyható). A sütemény ízén nem változtat. Mi néha elfelejtjük, és még soha nem volt belőle probléma.

180 fokon kb. 20-25 percig aranybarnára sütjük. Mi alapvetően minél kevesebb cukorral szeretjük a süteményeket, de az édesszájúak a tetejét megszórhatják még porcukorral.

almás pite

Laktató és könnyű – rakott padlizsán

Írta: kocka
2016.03.23.

Bár a böjti időszaknak hamarosan vége, mégis úgy gondoltuk, hogy ha már eddig nem böjtöltünk, ideje kicsit komolyabban venni a diétát, és elkezdtünk olyan ételek után keresgélni, amelyek valamennyire diétásak, kímélőek, mégis laktatóak. Az egyik kedvencünk a rakott / töltött padlizsán lett, aminek elkészítése szintén nem nagy ördöngösség. Nézzük is, mi kell hozzá (4 főre kalkulálva)!

  • 3-4 padlizsán
  • 50 dkg darált hús (mi sertés húsból készítettük)
  • 1 paradicsomszósz (nálunk üveges verzió volt, de jó a kis – és nagy konzerves kiszerelés is, ki-mennyire szereti)
  • 20-30 dkg trappista sajt
  • 1 vöröshagyma
  • 1 nagyobb fokhagyma
  • só, bors, oregánó, bazsalikom
  • kevés olaj

Elkészítés:

A hagymákat megpucolom és felkockázom, majd megdinsztelem kevés olajban. Hozzáadjuk a darált húst is. Közben a padlizsánokat félbe vágjuk és kés / kanál segítségével kikanalazzuk a belsejét, majd feldaraboljuk és hozzáadjuk a darált húshoz és a hagymához. Hamar megpuhulnak a hozzávalók, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint.

Közben a padlizsánok héját beletesszük egy tepsibe (sütőpapirt célszerű használni hozzá), de ha nincs, maximum kicsit tovább tart a mosogatás. A paradicsomos-padlizsános-darált húsos szószt belekanalazzuk a padlizsánok héjaiba, reszelünk rá sajtot és 200 fokon 20-25 percig sütjük.  Szerintünk nagyon finom. Köret nélkül is teljes értékű főétel.

töltött padlizsán

loading