Minden ami Sopron

2024. 05. 29. Wednesday

Magdolna

SOPRON
Borult

Archívum

Karácsonyom az Egyesült Arab Emirátusokban

Írta: mas
2015.12.24.

Ezúttal Gabi írását olvashatjátok, aki Abu Dhabiból jelentkezik karácsonyi beszámolóval.

“Ti ott, hogy ünneplitek a Karácsonyt?”

Tipikus, sokszor elhangzó kérdés otthonról, ismerősöktől, barátoktól.

A válasz soha nem fér bele egy mondatba. Mivel a körülmények teljesen mások, mint otthon, mint amit annyi éven keresztül megéltünk, megszoktunk, nehéz az összehasonlítás. Inkább az elvonatkoztatással kezdeném.

kikoto

Itt, egy muzulmán országban, ahol a vallás áthatja a közigazgatást is, nem egyértelmű a karácsonyi ünneplés jelenléte. Ezen túl, itt nincs az a megszokott tél, hideg és fehérség, mint amivel a Karácsony otthon kapcsolódik szokásainkhoz.

Tehát, eleve az adventi hangulat nehezebben érkezik – számomra legalábbis -, mint otthon.

Persze, már december elején elkezdem díszíteni a lakást, elkészítem az adventi koszorút, mint otthon, hogy érezzem, éreztessem a Karácsony közeledését. Ellensúlyozva ezzel a tényt, hogy reggel rövid ujjút és vékony nadrágot veszek fel, zokni nélkül, s induláskor magammal viszem a napszemüvegem, mint szükséges kelléket – a Nap erősen sugárzó, meleg sugarai elől bújva. Az átlag hőmérséklet napközben 26-28C, este kicsit hűvösebb, mondjuk 20C.

sivatag2

Az adventi hangulatot viszont erősíti a nagy bevásárló Mall-ok liberális-kereskedelmi politikája. Azaz, december elejétől kezdve megjelennek a csoki mikulások, a girlandok és a műfenyőfák széles választéka a polcokon. Minden kereskedelmi stimulus a helyén, hogy belevessük magunkat az ajándékvásárlásba. Járom az üzleteket, hagyom, hogy átjárja lelkem a Gingle bells angolul csilingelő dallama, s a választékot látva elképzelem, hogy kinek, milyen ajándékot vennék – ha itt lennének velem. Vagy, ha átadhatnám nekik személyesen.
A vágyakozás mellett, helyet adok a racionális gondolatoknak, a helyzet (nem is olyan rossz) értékelése után úgy döntök: a távolság nem akadály, irány a netes rendelés!

felhokarcolok

Persze az itt lévő magyar és nem magyar barátok mindig kapnak valami szimbolikus ajándékot, az itt elmaradhatatlan karácsonyi kártyák kíséretében. Választék, pár éve, szerencsére van bőven!

A karácsonyi készülődés kellékeivel jócskán el vannak látva az itt élő expat közösségek.

Az éttermek előre elkészített menüt ajánlanak, akár házhoz szállításra is – angol, amerikai, francia, stb specialitások szerint. Az élelmiszerüzletekben kikerülnek a polcokra a karácsonyi ételek alapanyagai, amit év közben nem találni itt meg – pulyka, szarvas, libamáj, kalácsok, (főleg) angol sütemények, édességek; szaloncukrot kivéve! Ez valami olyan csoda-csoki, amit csak mi, magyarok ismerünk!

GrandeMosquee

Igazából, mindenki elkészítheti a szokásainak megfelelő karácsonyi menüt, kiegészítve esetleg más országok finomságaival. Vagy, aki kevésbé szeret a konyhában készülődni, elég, ha a szállodák, éttermek bőséges karácsonyi vacsora, vagy ebéd kínálatában kiismeri magát, s megtalálja a legmegfelelőbb opciót.

Ez esetben a pazarul feldíszített környezet, a plafonig nyúló karácsonyfa, az arany-sárga fények ragyogásában a lágy, ünnepi zene kíséretében, az elegáns ünneplés emlékeit gazdagíthatjuk. Az itt élők, s az ünnepekre is a városban maradók, gyakran megtalálják egymást. Gyakori, hogy barátokkal, ismerősökkel töltjük el az ünnepi ebédet 25-én, a megosztás vágyát kielégítve. Ez esetben leginkább, az azonos nemzetiségűek gyűlünk össze, gyakran több, mint két család, így alkotva nagy családot, mindenki örömére. Ki-ki viszi a saját készítésű fogását, s nagy lakomát csapunk, akárcsak otthon tennénk! Ez esetben a gyerekeknek jár ajándék a fa alá, előkerül csillagszóró, s magyar nyelvű zenéink, melyek természetesen magyar könnyeket csalnak a szemeinkbe.

ejszaka

Mi, a 2015-ös karácsonyt, privát hangulatban töltjük francia-magyar szokások párosításában. :)

A karácsonyfát (amiben szintén annyi választék van már, hogy minden igényt, ízlést kielégít) már pár nappal karácsony előtt feldíszítem.
Párom szabad 24-én, rendkívül szerencsésen, egy próféta ünneppel való egybeesésnek köszönhetően! Ez a nap, nálunk, a Szenteste. Erre az estére, a családdal való együttlétnek szentelem az időt. Azaz Skype-on, virtuálisan, de a vizualitásnak köszönhetően, teljesen életszerűen, a családdal leszek, gyertya gyújtáskor és ajándék-bontáskor. Mivel páromnak, szokásai szerint, a 25-e a karácsony, 24-e estén, talán még ellátogatunk egy jeles hotelbe, hogy gyönyörű karácsonyfája körül, egy ital mellett osztozzunk az együttlét örömében.
Másnapra tervezzük az ünnepi ebédet. A menü valahogy így fog kinézni: aperitif: libamáj tokaji aszúval, előétel tintahal, vagy egyéb, frissen kapható tengeri gyönyörűség, szarvas pörkölt francia módra főételként, majd az elmaradhatatlan diós bejgli (mákos testvére kitiltva az országból), gyümölcskenyér, mézes csillagok desszertként.

sivatag4

A fogásokhoz, az itt kapható legjobb borokat nyitja ki a párom, persze leginkább francia földről származókat, a borhűtőben mindig lévő, hazai aszú-kincseim után.

26-án, mozgás gyanánt, kimegyünk egyet hajózni – élvezni a tenger végtelenségét, a Nap melegét, a szabadság, s Abu Dhabi természetes szépségeit.

Így fog nálunk, terveink szerint, szépen telni az idei karácsony. :)

Gabi

loading