Minden ami Sopron

2017. 12. 12. kedd

Gabriella

SOPRON
Borult

Archívum

Rém egyszerű csokis sütőtök

Írta: kulbi
2015.10.31.

Annyira egyszerű elkészíteni, hogy leírni szinte tovább tart, mint megírni.

Hozzávalók:

1 sütőtök
3 evőkanál méz
1 tábla étcsokoládé

A sütőtököt vágjuk ketté, majd szedjük ki a magokat. A kerek részében így kapott öbölből felfelé vezessünk egy kis árkot, azaz véssünk ki pont akkor csíkot a tök “testéből” ahova 1 kocka csoki belefér. Csorgassuk végi a tököt mézzel, majd a tábla csokit törjük apróra és helyezzük bele a tök nyílásaiba. Kialufóliázott tepsiben tegyük a sütőbe 50 percre. A méz és a csoki kicsit karamellizálódni fog, de pont ez adja meg a pikantériáját. Miután kivettük a sütőből 20 percig hűtsük, majd vágjuk fel kockákra. Látványra nem épp a legszebb, de az íze mindenért kárpótol.

IMG_3890

Sütőtök, ahogy én szeretem

Írta: kulbi
2015.10.29.

Őszinte leszek, nem rajongok a sütőtökért, de van pár recept, ami alapján mégis megeszem. Most bemutatom a kedvencem.

Hozzávalók:

1 sütőtök
méz
rozmaring
bazsalikom
étcsokoládé

A tököt vágjuk szeletekre, majd minden szeletre tegyünk egy fél teáskanál mézet, majd szórjunk rá egy kis rozmaringot és bazsalikomot.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd ha ezzel és a tökkel is megvagyunk tegyük be a tököt 40-50 percre. Mikor kivettük reszeljünk rá étcsokoládét.

IMG_3884

Makaróni sajtos húsgolyókkal

Írta: kulbi
2015.10.19.

Ezt a bejegyzést nem titkoltan a Derült égből fasírt című, klasszikusnak nem mondható rajzfilm ihlette. Magát a fogást spagettivel is el lehet készíteni, ugyanakkor baráti társaságom férfi tagjaival bizonyos okokból megfogadtuk, hogy jó darabig nem készítjük a fent megjelölt tésztának semmilyen változatát. (No more spaghetti!)

Hozzávalók (4 személyre):

500 g makaróni tészta
500 g darált hús
12 dkg sajt
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 szelet kenyér
2 tojás
paradicsomszósz
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
olaj
bazsalikom
oregánó

bors
pirospaprika
cukor

A sajtot kb 1 cm*1cm *1 cm-es kockákra vágjuk, majd félretesszük. A darált húst összekeverjük a sóval, borssal (ízlés szerint), kb 1,5 teáskanál pirospaprikával, a 3 gerezd apróra vágott fokhagymával, a 2 evőkanál zsemlemorzsával, a 2 tojással és a korábban vízbe áztatott, majd kipréselt két szelet kenyérrel. A kapott masszából közepes golyókat gyúrunk, mindegyik közepére teszünk egy kocka sajtot, majd állni hagyjuk.

Az apróra vágott hagymát olajban megdinszteljük, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet, hozzáadjuk az oregánót, bazsalikomot, csipet sót és borsot, valamint egy kis cukrot. Lassú tűzön felforraljuk.

A forró paradicsommártásba óvatosan beletesszük a húsgolyókat és fedő alatt, lassú tűzön kb 25 percig főzzük eközben a tésztát megfőzzük.

fotó (17)

 

 

Sült gesztenye- Variációk egy témára

Írta: kulbi
2015.10.09.

A gesztenye termés közel 60 százaléka már betakarításra került, így a zöldségesek polcain is szép mennyiséget találni belőlük. Az interneten számos recept kering, mi kipróbáltuk az összeset, hogy Nektek már ne kelljen.

Mindenki ismeri a problémát, hogy a gesztenye megsül ugyan, de alig lehet kiszedni a héjából. Sokan az áztatásra esküsznek, mások vehemens vitát folytatnak a félbevágni, vagy csak beikszelni témában. Számunkra a a következő recept vált be:

A gesztenyéket 20 percig vízben áztatjuk, majd félbevágjuk őket. A legjobb, ha úgy sikerül a metszés, hogy alul a héja azért még összetartja a két felet, de ha nincs elég türelmünk, akkor nyugodtan metsszük csak ketté. Ezután 20 percre tegyük vissza az áztató vízbe. A sütőt közben melegítsük 200 fokra. Béleljük ki a tepsit alufóliával, majd helyezzük bele a gesztenyéket. Semmi szárítgatás, semmi csöpögtetés, csak úgy tegyük bele, majd ha végeztünk, öntsünk alá 1-1.5 deci vizet. A tepsit fedjük le alufóliával, majd tegyük be a sütőbe 20 perce. Húsz perc elteltével vegyük le az alufóliát és további 15 percre helyezzük vissza a gesztenyéket.

Tapasztalataink alapján ezzel a módszerrel a gesztenye belseje majdnem lelök magáról a héjat, így nagyon könnyű megpucolni.

IMG_1159

Sütőtök Cordon bleu

Írta: kulbi
2015.10.05.

A szüret végeztével elköszönünk a szőlős ételektől, és utat engedünk más ínycsiklandó őszi fogásoknak.

Hozzávalók:

1 sütőtök
20 dkg pulykasonka
15 dkg füstölt trappista sajt
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj

 

A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd mindegyik felet szeletekre vágjuk. A tök szeletek héját levágjuk, majd  párokba rendezzük. A sajtot vékony szeletekre vágjuk. A sonkát és a sajtot két tökszelet közé tesszük, majd a liszt-tojás-zsemlemorzsa triumvirátusban megpörgetjük, majd, mint a rántott húst olajban megsütjük.

IMG_3348

 

loading