Minden ami Sopron

2024. 03. 28. Thursday

Hajnalka

SOPRON
Borult

Archívum

Baconbe göngyölt rozmaringos mézes sertéstarja, szőlős sajtmártással

Írta: kulbi
2015.09.30.

Szeptember végére egy utolsó szőlős recept a Winelife Borászat jóvoltából.

Hozzávalók:

80 dkg sertéstarja
2 dl tej
4 evőkanál méz
rozmaring
1 narancs

bors
10 dkg bacon

A húst egy órára tejbe áztatjuk. Nekem is voltak kétségeim efelől, pláne mivel a tejet csak alapanyagként szeretem, egyéb fogyasztási módjaival nem vagyok kibékülve, de ami tény az tény; a hús sokkal puhább, omlósabb lett tőle. A tejes óra elteltével, sózzunk, borsozzunk, majd jó mélyen irdaljuk be a húst. Az így kapott majdnem egész szeletek közé tegyünk rozmaringot, és mindegyik szeletre csorgassunk fél evőkanál mézet, valamint tegyünk közéjük egy fél szelet narancsot. Az így kapott leginkább egy dinoszaurusz hátára hasonlító kompozíciót tekerjük be baconnel, majd mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe egy kis olívaolaj kíséretében. Kb. egy óráig fólia alatt süssük, majd 15 percet fólia nélkül.

Sajtmártás:

15 dkg füstölt sajt
1,5 dl tejszín
egy fürt szőlő

A tejszínt felmelegítjük, majd a reszelt sajtot hozzáadjuk és addig keverjük, míg a sajt maradéktalanul fel nem olvad. Ekkor a leszemezett szőlőt kicsit összetörve beletesszük az elegybe, és várunk míg a hő hatására a szőlő leve kicsit megfesti a mártást.

 

fotó (14)

Meleg szőlőleves

Írta: kulbi
2015.09.21.

Javában dübörög még a szüret, így a Winelife borászatnak köszönhetően még mindig rengeteg szőlő áll rendelkezésünkre, amiből főzünk is rendesen.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg szőlő (vörös/fehér)
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál méz
1 csomag vaníliáscukor
10 szem szegfűszeg
1 teáskanál fahéj
1 dl főzőtejszín

A szőlőt alaposan megmossuk, leszemezzük, majd egy lábasba rakjuk. Annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi, majd elkezdjük melegíteni. 3 percig forraljuk, majd a szőlőszemeket egy villával, vagy habverővel összeroppantjuk. Nem kell krémleves állagúra keverni, elég csak összetörni, hogy a levét és színanyagát kinyerjük.

További két percig forraljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, mézet, vaníliáscukrot, szegfűszeget és fahéjat. Lassú tűzön tovább főzzük kb 5 percig. Miután levettük a tűzről hozzáadjuk a tejszínt, alaposan elkeverjük és már tálalható is.

fotó (11)

Szőlős- pudingos sütemény

Írta: kulbi
2015.09.14.

A Winelife Borászat meglepett minket rengeteg szőlővel, így szeptemberben csak szőlős recepteket mutatunk be.

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
8 dkg porcukor
fél zacskó sütőpor
1 tojás
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
80 dkg szőlő
fahéj
cukor

Hozzávalók a pudinghoz:
3 dl tej
1 csomag instant pudingpor (vanília, csoki, ízlés szerint bármi)

 

Elkészítés:

A lisztet, porcukrot, sütőport, vaníliás cukrot, vajat, tojást, tejet egy nagy tálba teszünk és kézzel, kényelmesebbek robotgéppel masszává gyúrjuk. Ne várjuk, hogy pogácsa keménységű tésztát kapjunk, inkább muffin tésztára hasonlít majd az elegy. 20-25 percet állni hagyjuk.

Míg a tészta pihen, a szőlőfürtöt lebogyózzuk, megcukrozzuk, megfahéjazzuk, a bogyókat a villával összenyomjuk és 3 percig a tűzhelyen forraljuk,majd hagyjuk kihűlni.

Ha van még elég időnk a pudingot is elkészíthetjük. Gyorsítja az eljárást, ha instant pudingot veszünk, melyhez a a tejet nem kell melegíteni.

A tésztát sütőformába tesszük elegyengetjük, és 10 percre, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után kivesszük és a tészta tetejére ráhelyezzük a fahéjas szőlőt, majd a pudingot és visszatesszük a sütőbe további 25 percre.

fotó (10)

 

Kókuszos szőlőtorta körtével

Írta: kulbi
2015.09.10.

Szüreti sütemény powered by Winelife Borászat.

Hozzávalók:

200 g vaj
200 g porcukor
3 db tojás
180 g liszt
80 g kókuszreszelék
fél csomag sütőpor
2 fürt szőlő
1 körte
fél citrom

 

Kezdésként két tálban dolgozzunk. Az egyikben a vajat a tojást és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük. A másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, kókuszreszeléket és a fél citrom héját belereszeljük. A lisztes keveréket a robotgép legalacsonyabb fokozata mellett, lassan összeöntjük a habosra kevert vajas eleggyel, valamint hozzáadjuk a fél citrom levét.
A szőlőt és a körtét alaposan megmossuk és felkockázzuk. A masszát egy kivajazott tortaformába, vagy tálba tesszük, elsimítjuk és a tetejére rászórjuk a körtedarabokat és a szőlőszemeket. Előmelegített 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük.

Feldobhatjuk még a sütit egy kis öntettel, persze csak ha van kedv hozzá.

Hozzávalók:
2 evőkanál porcukor
1 citrom leve
15-20 szem szőlő

A porcukrot a citromlét egy lábasba öntjük és addig melegítjük, míg forrni nem kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, dobjuk bele a szőlőszemeket, amiket utána villával összenyomunk.

fotó (9)

Szőlővel töltött rozmaringos csirkemell

Írta: kulbi
2015.09.05.

Szeptember, szüret = szőlős ételek. A Winelife Borászatnak köszönhetően, akik egész hónapra elegendő szőlőt ajánlottak fel rovatunknak, szeptemberben olyan ételek készülnek a Panelkonyhában, amelyekhez szőlő is kell.

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg egész csirkemellfilé
2 fürt szőlő
1 csomag mozzarella sajt (egész/szeletelt)
rozmaring

bazsalikom
oregánó
fél citrom

 

A csirkemelleket vágjuk szét. Ne szeletekre, mindössze addig, míg az egészet ki lehet teríteni. Igény esetén ezután klopfolót is használhatunk. A szőlőt bogyózzuk le és a szemeket vágjuk félbe. A kiterített csirkemellet sózzuk meg, szórjuk meg rozmaringgal a belsejét, fektessük rá a félbevágott szőlőszemeket és borítsuk be mozzarellával. Miután a belseje kész, hajtsuk félbe és az így kapott batyu tetejét szórjuk meg bazsalikommal és oregánóval. A melleket tegyük tepsibe, rakjunk mellé szeletelt citromot, fedjük le a tepsit alufóliával és tegyük be 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 40 percig. A tepsibe semmiféle zsiradék nem szükséges, a szőlő leve bőven elég, hogy ne legyen száraz.

fotó (8)

loading