Minden ami Sopron

2017. 12. 12. kedd

Gabriella

SOPRON
Borult

Archívum

Túróval töltött sült zsemle

Írta: kulbi
2015.08.31.

Gyerekkoromban valahogy nem szerettem, de valamelyik reggel eszembe jutott, mi lenne, ha immáron 15 év után újra kipróbálnám.

Hozzávalók 1 személyre:

1 db zsemle
8 dkg túró
1 teáskanál cukor
2 teáskanál tejföl
pár csepp citromlé

 

A zsemle felső részét levágjuk az alsót óvatosan kibelezzük. Az előre összekevert túrót, tejfölt, cukrot és citromlevet a zsemle alsó részébe töltjük. Óvatosan visszahelyezzük a tetejét és 10 percre 150 fokos sütőbe tesszük. Ha forrón szeretnénk fogyasztani érdemes villát és kést ragadni, mert forró és mert a zsemle hő hatására megpuhul.

fotó (5)

 

 

 

 

Sajtos spenótos penne

Írta: kulbi
2015.08.25.

Egyszerű, gyors, laktató, finom minden igényt kielégít.

(tovább…)

Padlizsános tojáskrémmel töltött paprika

Írta: kulbi
2015.08.17.

Kiváló reggeli, uzsonna, remek vendégváró fogás, ugyanakkor számoljunk vele, hogy kicsit időigényes, nem megcsinálni, lehűteni.

Hozzávalók négy személyre:

6-8 közepes TV paprika
1 közepes padlizsán
4 db tojás
25 dkg darált hús
1 nagy paradicsom
4 evőkanál mustár

bors

A következő előkészületi műveletek egy időben is megvalósíthatóak:
– a négy tojást jó keményre (forrástól számított minimum 8 percig) főzzük
– a padlizsánt négybe vágjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük

Miközben a tojás és a padlizsán készül, a paradicsomot vágjuk apróra, és kicsit pároljuk meg olajban, majd adjuk hozzá a darált húst és kevergetés mellett főzzük egész addig, míg a hús fehéres színű nem lesz, közben sózzuk, borsozzuk.

A főtt tojást és a padlizsánt is apró darabokra vágjuk, majd összekeverjük a darált hússal. Villával, habverővel addig keverjük, míg a nagyobb darabok össze nem törnek kisebbekre és a végén hozzáadjuk a mustárt, összekeverjük állni hagyjuk.

fotó (3)

A paprika csumáját eltávolítjuk, az így kapott lyukon keresztül beletöltjük a tölteléket. A paprikákat alufóliába/ lefóliázott tálban hűtőbe tesszük és kb 1 óráig hűtjük, hogy a töltelék megszilárduljon.

 

Tejszínes olivás csirkeragu

Írta: kulbi
2015.08.12.

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető fogás, bármilyen napra.

Hozzávalók:

0,5 kg csirkemell filé/csirke felső comb filé
10 dkg borsó
1 doboz főzőtejszín
10 dkg olivabogyő
1 nagyobb paradicsom

bors
őrölt pirospaprika
olaj

Elkészítési idő: 35 perc

 

A húst megmossuk, közepes méretű kockákra vágjuk, majd ízlés szerint sóval, borssal és paprikával bedörzsöljük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk (az ilyen típusú ételekhez én inkább az olivaolajat preferálom, de igazából a sima napraforgóolaj is megfelel), majd hozzáadjuk a húst. Folyamatos keverés mellett kb 10 percig pirítjuk. Az apróra vágott paradicsomot, a borsót, és az olivabogyókat hozzáadjuk a húshoz és az így kapott ragut időnként megkeverve hagyjuk főni kb újabb 10 percig. Mikor a hús megpuhult, -ezt villával és késsel ellenőrizhetjük- hozzáadjuk a tejszínt és további 5 percig hagyjuk a ragut forrni. Tálalhatjuk tésztával, rizzsel, hajdinával, tarhonyával is.

IMG_1866

Padlizsánkrém

Írta: kulbi
2015.08.08.

Reggelinek kicsit macerás, de uzsonnára, vacsorára tökéletes.

Hozzávalók: (4 személyre)

2 db közepes padlizsán
2 db paradicsom
2-3 evőkanál mustár

bors

A padlizsánokról távolítsuk el a szármaradványokat. A legegyszerűbb ha a két végét egy huszáros mozdulattal lecsapjuk. Ezután vágjuk félbe és magokat, valamint az azokat tartó szivacsos részt egy kiskanál segítségével távolítsuk el. A két fél padlizsánt rakjuk egy tepsibe és 150 fokon addig süssük míg teljesen puhák nem lesznek. Ez kb 15 percet jelent, de egy villa segítségével bármikor tudjuk ellenőrizni épp hol tartunk.

Míg a padlizsánok sülnek a paradicsomot vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a mustárral és a borssal. Mikor a padlizsánok megsültek, távolítsuk el a héjukat. Amíg forróak ez viszonylag könnyen megy, csak arra kell vigyázni, nehogy megégessük magunkat, de egy éles kés és egy villa életeket, de legalábbis hámsejteket menthet ilyenkor. A meghámozott padlizsánt vágjuk apró kockákra és adjuk hozzá a mustáros paradicsomos egyveleghez. Az egészet sózzuk meg ízlés szerint, majd egy villával alaposan keverjük össze a krémet. Ha valakinek nem szimpatikusak a nagyobb padlizsándarabok, nyugodtan essen neki villával, és nyomja őket szét.

IMG_1778

Cukkinis sonkás rakott tészta

Írta: kulbi
2015.08.03.

Iskolapéldája a vágd össze-dobáld bele-süsd meg ételeknek.

Hozzávalók: (4 személyre)

2 db közepes cukkini
0,5 kg tészta (fodros nagy kocka)
0,5 kg sonka
10 dkg sajt
2 db paradicsom
2 kis doboz főzőtejszín

bors

Elkészítési idő: 40 perc

A tésztát főzzük meg. Ez eltart kb 20 percig. Ez pont elég idő ahhoz, hogy a cukkinit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a sonkát vékony csíkokra szeleteljük, a sajtot lereszeljük és a paradicsomot is felszeleteljük.

Mikor a tészta megfőtt szűrjük le és öntsük vissza a lábosba, majd adjuk hozzá a cukkini és sonka darabokat. Alaposan keverjük össze őket a tésztával, majd egy öntsük bele egy tepsibe. Az így kapott tésztás, cukkinis, sonkás elegyre öntsük rá a tejszínt és a tepsi tetejére helyezzük rá a paradicsomszeleteket, majd a reszelt sajtot. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük.

IMG_1754

loading