Minden ami Sopron

2024. 03. 28. Thursday

Hajnalka

SOPRON
Borult

Archívum

Hideg meggyleves

Írta: kulbi
2015.07.30.

A címmel ellentétben fogyasztható melegen is, ugyanakkor nyári hőségben inkább a hűtött verziót ajánljuk.

Hozzávalók (4 személyre):

75 dkg magozott meggy (friss vagy konzerv)
1 citrom
1 doboz főzőtejszín
szegfűszeg
cukor (ízlés szerint)

A meggyet megmossuk és annyi vízben feltesszük főni, amennyi pont ellepi. Amikor már a víz forr, hozzáadjuk a korábban felszeletelt citromot majd a szegfűszeget is. Kb 5-6 percig hagyjuk forrni az elegyet. A meggy alapvetően nem egy kemény gyümölcs, de ha nem szeretjük a nagyobb gyümölcs darabokat a levesben, akkor igény szerint villával, habverővel, vagy botmixerrel pépesíthetjük. Mikor ezen túlestünk rakjuk vissza a tűzhelyre és kevergetés mellett adjuk hozzá a főzőtejszínt, majd a cukrot. Ha valaki savanyúbban szereti a cukrot el is lehet hagyni. Innentől kezdve gyakorlatilag kész is vagyunk, és csak arra kell várni, hogy lehűljön.

meggyleves

Gyümölcsös rozékoktél

Írta: kulbi
2015.07.26.

Ha egy meleg nyári este átjönnek a barátok a legjobb megoldás, ha valamilyen különleges mégis egyszerű és hideg frissítővel szeretnénk őket megkínálni.

Hozzávalók: (1 nagyobb borospohárhoz)

5 db nagyobb jégkocka
10-15 szem kimagozott meggy/málna
0,5 dl ásványvíz
1 dl rozé
1db turmixgép

Minden összetevőt tegyünk a turmixgépbe és ízlés szerint turmixoljuk addig, amíg nekünk tetszik. Ha valaki szereti a nagyobb gyümölcsdarabokat, akkor 20-25 másodperc bőven elég.

rozékoktél

Rozmaringos gombás csirke

Írta: kulbi
2015.07.20.

A rozmaring az egyik legkönnyebben termeszthető konyhanövény, amely bármelyik naposabb ablakban, cserépben is megterem.

Hozzávalók: (4 személyre)
1 kg csirkemell
10 dkg gomba
15 dkg füstölt sajt
2 fej paradicsom
15 dkg borsó
1 tubus tömlős sajt
2 evőkanál vaj.
1 narancs
1 alma

bors
rozmaring

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd egy picit megkloppfoljuk. Csak úgy érzéssel, nem kell hártyavékonyságúra lapítani őket.

A 2 evőkanál vajat, majd a tömlős sajtot egy tálba kinyomva, mikróhullámú sütőben addig melegítjük, míg krémes állagúvá nem keverhetők. A sót és a borsot hozzáadjuk ehhez a sajtkrémhez, majd alaposan bekenjük vele a csirkemelleket és 10 percig állni hagyjuk. Ezalatt a sajtot lereszeljük, a paradicsomokat, a gombákat, az almát és a narancsot vékony szeletekre vágjuk.

A húst teflon serpenyőbe fektetjük, majd rétegesen rárakjuk először a gombát, majd a borsót, majd a paradicsomot. Ekkor megszórjuk a tepsi tartalmát rozmaringgal, majd szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal. A tepsi tetejére helyezzük rá a narancsokat és az almát, majd az egészet fedjük le alufóliával és rakjuk előmelegített sütőbe.

185 fokon süssük 40 percet, majd vegyük le a fóliát és rakjuk vissza még 10 percre pirulni.

gombás csirke

Baconbe tekert pestos csirkecomb

Írta: kulbi
2015.07.12.

Bár a pestot legtöbben előételként, vagy pirítóssal fogyasztják, igazán megállja helyét “pácként” is.

Hozzávalók (3-4 személyre)

5-6 csirkecomb
1 üveg bazsalikomos pesto
1 paradicsom
10 dkg füstölt sajt
5-6 szelet bacon
5 gerezd fokhagyma

rozmaring
olivaolaj

A combokat laposan megmossuk, majd sóval bedörzsöljük, kicsit állni hagyjuk. A paradicsomot és a sajtot vékony szeletekre vágjuk. A csirkecombokat egy tálba rakjuk, ráöntjük a pestot, majd alaposan beleforgatjuk és a végén 10 percet pihenni hagyjuk. A “pácolás” után a csirkecombokra egyenként 3 szelet sajtot, majd 1 szelet paradicsomot rakunk és a végén az egészet begöngyöljük baconbe. Az egészet egy olivaolajjal bekent jénaiba rakjuk, melléhelyezzük a fokhagymákat, megszórjuk rozmaringgal, majd lefedjük alufóliával. 40 percig 185 fokon sütjük, majd a fóliát eltávolítva még 10 percre visszarakjuk.

pestos csirke

loading